Jak jeść pałeczkami?
Jedzenie pałeczkami wywodzi się z Japonii, w której wiele przysmaków jedzonych jest właśnie w ten sposób. Obecnie jednak pałeczki popularne są na całym świecie i stanowią nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Wbrew pozorom jedzenie pałeczkami nie jest trudnym zadaniem. Sprawdźmy zatem, jak i co możesz jeść pałeczkami oraz jakie zasady należy zachować przy stole.
Jedzenie pałeczkami krok po kroku
Do nauki jedzenia pałeczkami przede wszystkim warto zaopatrzyć się w modele bambusowe lub drewniane, które nie będą przesuwać się w ręce. Oprócz tego warto rozpocząć od czegoś zbitego i stałego, np. pierożków chińskich w Warszawie z restauracji Chinese Dumpling Noodle House, które będzie prosto załapać dwiema pałeczkami.
Naukę jedzenia rozpoczynamy natomiast od umieszczenia jednej z pałeczek w zagłębieniu dłoni między kciukiem a palcem wskazującym i przytrzymywaniu jej palcem serdecznym oraz środkowym. Drugą, ruchomą pałeczkę umieszczamy równolegle do nieruchomej i przytrzymujemy oraz sterujemy nią kciukiem i palcem wskazującym. Do chwytania składników wykorzystujemy górną pałeczkę, którą opieramy o nieruchomą. Przy wykonywaniu ruchów dodatkowo pomaga nam kciuk i palec wskazujący.
Zasady jedzenia pałeczkami
Warto pamiętać o podstawowych zasadach, do których powinna stosować się każda osoba używająca pałeczek. Mianowicie nie można nimi wymachiwać, wskazywać nimi innych przedmiotów lub osób. Nie powinno się również uderzać nimi o siebie, mieszać nimi posiłków ani wbijać ich jedzenie.
Nie należy także oblizywać pałeczek ani podawać nimi jedzenia drugiej osobie. W przypadku zup pałeczkami wyjadamy ich składniki, z kolei bulion wypijamy bezpośrednio z naczynia. Po zakończeniu posiłku lub w jego trakcie nie odkładamy ich nigdy do miski.
Jakie potrawy można jeść pałeczkami?
W krajach azjatyckich pałeczki używane są niemal do każdego posiłku. Zgodnie z tradycją spożywane są nimi potrawy, w których znajduje się ryż, który jest lepki, a więc bardzo prosto je się go porcjami. Pałeczki stosowane są do chińskiego jedzenia, które znajdziemy w Chinese Dumpling Noodle House w Warszawie. Między innymi do chińskich makaronów z warzywami, mięsem lub owocami morza.
Pałeczkami możemy także spożywać sałatki, takie jak kimchi po chińsku, chińskie smażone makarony, które za pomocą sprawnych ruchów możemy zwinnie nawinąć na drewniane akcesorium. Poza tym nadają się one do jedzenia klasycznej zupy miso z tofu i wakame, aksamitnych bulionów, zupy z pierożkami Wonton, a nawet do tajskiej ostrej zupy Tom Yum z mlekiem kokosowym i krewetkami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana