Jak poprawnie używać serwetki przy stole?
Uroczysty posiłek wymaga przygotowań nie tylko kulinarnych, lecz również związanych z aranżacją stołu. Obowiązkowym elementem jest elegancka zastawa, poza tym ważną rolę odgrywają dekoracje oraz starannie wybrane nakrycie (bieżnik lub obrus). Podczas odświętnych obiadów i kolacji na stole znajdują się także serwetki, które czasem mogą wprawić gości w zakłopotanie. W związku z tym wyjaśniamy, do czego służą i jak należy się z nimi obchodzić.
Do czego służy serwetka i jak ją rozłożyć?
Przede wszystkim warto pamiętać, że serwetki nie służą do zabezpieczania ubrań, nie można ich też używać do ocierania kropelek potu z czoła, nawet jeśli dzień jest wyjątkowo upalny. Po serwetki trzeba sięgać tylko w celu wytarcia ust np. z wina czy sosu, dzięki czemu na szklankach i sztućcach nie powstaną nieestetyczne ślady. Serwetkę należy rozłożyć na kolanach, przy czym moment wykonania tej czynności jest uzależniony od miejsca, w którym odbywa się spotkanie:
- w restauracji – serwetkę rozkładamy po złożeniu zamówienia u kelnera,
- w domu – serwetkę umieszczamy na kolanach dopiero wtedy, gdy gospodarz zrobi to jako pierwszy.
Ogromną gafą jest włożenie jej za kołnierz, za podobny nietakt można także uznać korzystanie do wycierania ust z całej powierzchni serwetki, a nie tylko z jej brzegów. Pracownik sklepu z tekstyliami Tanie Obrusy doradza:
Po każdym użyciu serwetka powinna zostać tak złożona, by pozostali goście nie dostrzegli żadnych zabrudzeń. Najlepiej więc złożyć serwetkę na pół i w takiej formie umieścić ją na kolanach, a następnie używać wyłącznie wewnętrznej strony – dzięki takiemu rozwiązaniu wszelkie plamy będą niewidoczne dla innych.
Co zrobić z serwetką, gdy chcemy odejść od stołu?
Podczas uroczystych spotkań organizowanych w domu, a także w większości dobrych restauracji na stołach znajdują się serwetki bawełniane – papierowe są łatwiejsze w stosowaniu, ale nie podkreślają w odpowiedni sposób rangi wydarzenia. Dla wielu osób problematycznym momentem jest wstanie od stołu, lecz tylko na chwilę, np. w związku z wyjściem do toalety. Serwetki wykonane z materiału należy w takiej sytuacji przewiesić przez poręcz krzesła, a po powrocie – jeśli kelner nie wymieni jej na czystą, co najczęściej ma miejsce w ekskluzywnych restauracjach – znowu umieścić na kolanach.
Z kolei po zakończeniu posiłku serwetkę trzeba odłożyć na stół. Powinna znaleźć się po prawej stronie talerza, zwinięta tak, by zabrudzenia nie rzucały się w oczy. Warto również wiedzieć, że gdy serwetka spadnie na podłogę, w dobrym tonie jest poproszenie kelnera o nową. Dzięki zapamiętaniu powyższych zasad już nigdy stosowanie serwetek podczas uroczystego posiłku nie będzie krępujące.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana