Jak radzić sobie z celiakią?
Celiakia zaliczana jest do chorób układu pokarmowego. Występuje ona zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Według szacunkowych danych cierpi na nią około 400 000 osób w naszym kraju. Pomimo tego dla wielu osób zdiagnozowanie celiakii brzmi jak wyrok skazujący na nie spożywanie ulubionych pokarmów do końca życia. Jednak dieta bez glutenu również może być smaczna, a spożywane na niej posiłki mogą sprawiać przyjemność.
Objawy i diagnozowanie celiakii
Celiakia może rozwijać się w organizmie stopniowo lub zaatakować ostro, w najmniej spodziewanym momencie. Zdiagnozowanie tej choroby jest trudne, gdyż do jej objawów zaliczyć można wiele czynników, które nie zawsze mogą być spowodowane jej występowaniem. Wśród nich wyróżnia się bowiem:
- problemy skórne,
- zaparcia i wzdęcia
- biegunkę
- astmę,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- otyłość,
- chroniczne zmęczenie,
- bezpłodność.
Dlatego też przy występowaniu tych objawów, warto przed podjęciem ich leczenia wykonać testy kliniczne identyfikujące markery genetyczne celiakii oraz przeciwciała przeciw glutaminazie, które pozwolą połączyć lub wykluczyć występowanie powyższych objawów z alergią na gluten.
Jakie produkty są dozwolone dla osób uczulonych na gluten?
Co jednak zrobić kiedy określany jako jeden z najskuteczniejszych testów na nietolerancje pokarmowe FOOD DETECTIVE, wskaże alergię na gluten? W takiej sytuacji najważniejsze jest jak najszybsze wyeliminowanie tego składnika z codziennej diety, co dla wielu osób wydaje się niemożliwe. Gluten występuje bowiem w pieczywie, słodyczach i wszelkiego rodzaju przekąskach, które wykonywane są z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Na szczęście współcześnie w łatwy sposób można znaleźć w sklepach wiele zamienników klasycznych produktów w wersjach bez glutenu, oznaczanych symbolem przekreślonego kłosa. Natomiast w przypadku mąki do przygotowywania samodzielnych wypieków wystarczy połączyć te naturalne, bezglutenowe w odpowiednich proporcjach, które pozwolą bez najmniejszego problemu ugotować naleśniki, bułki, a nawet ciasta i pizzę w wersji dopasowanej do potrzeb osób cierpiących na celiakię. Proporcje te to:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 3 szklanki skrobi kukurydzianej.
Posiadając w kuchni tak przygotowaną mieszankę mąk, można bez problemu gotować swoje ulubione mączne potrawy bez obaw o ich niekorzystny wpływ na zdrowie.
Jak układać zdrową i zbilansowaną dietę bezglutenową?
Jednak produkty mączne to nie wszystko, aby dieta osób chorujących na celiakię była zdrowia i bilansowana należy zadbać w niej o wiele innych składników, które wspomagają odbudowę uszkodzonych przez gluten kosmków jelitowych oraz pozwalają odpowiednio odżywić organizm cierpiący z powodu choroby na wiele niedoborów. To właśnie o nie zapytaliśmy specjalistę z Centrum Terapii Naturalnych LALIMED.
W pełnowartościowej diecie osób cierpiących na celiakię nie powinno zabraknąć węglowodanów, które można dostarczyć do organizmu, spożywając między innymi kaszę gryczaną, niełuskany ryż, amarantus czy też kaszę kukurydzianą. Ich ziarna są bogate w składniki odżywcze i witaminy, pozwalające odżywić organizm. Warto także uzupełnić je o rośliny strączkowe zarówno w wersji suchej pod postacią białej, jak i czerwonej fasoli lub ciecierzycy, a także w świeżej formie. Nie można również zapominać o codziennej porcji warzyw i owoców, które można przyjmować w formie sałatek lub soków i koktajli.
Celiakia pomimo tego, że zmusza osoby cierpiące na nią do wykluczenia pewnej grupy produktów z codziennej diety, nie oznacza jednak drastycznej zmiany nawyków żywieniowych. Chorując na nią, można bowiem wciąż przyjmować dotychczasowe posiłki, przygotowywane jednak z użyciem mąk bezglutenowych, które można zakupić w sklepach lub przygotować samodzielnie, według podanych w artykule proporcji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana