Jak rozpoznać wysokiej jakości oliwę z oliwek?

Poziom kwasowości, data produkcji, sposób przechowywania oraz sposób filtrowania – te czynniki mają ogromny wpływ na jakość oliwy z oliwek. Każdy z nich w pewnym stopniu zmienia wygląd czy smak oliwy, dlatego można przy odrobinie wysiłku rozpoznać, która oliwa z oliwek jest godna uwagi. To ważne, by nie dać się nabrać na górnolotne chwyty marketingowe i wiedzieć, jak samodzielnie zdecydować o zakupie. Przeczytaj podpowiedzi!
Jak rozpoznać najlepszą oliwę z oliwek bez smakowania?
To jasne, że nie każdy ma możliwość wybrania kilku czy kilkunastu butelek oliwy różnych producentów i posmakowania każdej z nich. Są sposoby na wybór wysokiej jakości oliwy z oliwek bez konieczności jej smakowania. Jedną z zasad podają eksperci z firmy Manya dystrybuującej produkty z Krety. Chodzi o kwasowość produktu. Im niższy jest poziom kwasowości oliwy z oliwek, tym mniej kwasów nasyconych, których chcemy unikać. Parametr ten nie powinien przekraczać poziomu 0,8% w przypadku oliwy extra virgin. Najlepiej jeśli jest utrzymany poniżej 0,1%. Wartość tą możesz zawsze sprawdzić na etykiecie. Jeśli jej nie znajdziesz, możesz śmiało odłożyć oliwę z powrotem na półkę.
Co jeszcze świadczy o jakości oliwy z oliwek?
Jeśli masz do wyboru tańszą oliwę w plastikowej butelce a droższy produkt w opakowaniu z ciemnego szkła lub ceramicznym, to który wybierzesz? Oliwa z oliwek w ciemnej lub nieprzezroczystej butelce to najlepszy wybór. Dlaczego? Ponieważ najwyższej jakości oliwę przechowuje się zawsze tak, by zabezpieczyć ją przed wpływem promieni słonecznych. Kolejny czynnik to wygląd oliwy. Powinna ona być nieco zielonkawa i umiarkowanie gęsta. Osad na dnie butelki oznacza, że oliwa była niefiltrowana. Brak filtracji a jedynie zlewanie znad osadu powoduje wzbogacenie oliwy składnikami zawartymi w resztach owoców. Chociaż produkt jest wtedy nieco mętny, to ma zdecydowanie lepszy smak. Ostatnia kwestia to data produkcji i przydatności do spożycia. Najlepiej gdy oliwę zużyje się w czasie 1,5 roku od momentu wyprodukowania. Jeśli od momentu tłoczenia minęło już sporo czasu, zwykle lepiej jest wybrać bardziej świeży produkt. Te parametry mają największy wpływ na jakość oliwy. Dzięki nim możesz zawsze wybierać najlepsze produkty!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Rzeczoznawcy
Maria Lipska-Mateja Rzeczoznawca
woj. mazowieckie08-103 Siedlce, gen. Orlicz-Dreszera 15 lok. 9
-
Klucze - dorabianie
Kamel (dawny Cezar) Dorabianie kluczy
woj. zachodniopomorskie70-342 Szczecin, al. Bohaterów Warszawy 42
-
-
Sejfy, kasy pancerne
24 Sejf. Dyskretne skrytki depozytowe
woj. dolnośląskie50-425 Wrocław, Krakowska 52