Artykuł sponsorowany

Jak właściwie produkuje się wysłodziny browarniane?

Jak właściwie produkuje się wysłodziny browarniane?

Postawione tutaj pytanie nie do końca jest właściwie sformułowane, jako że nie istnieje coś takiego jak systemowa i planowa produkcja młóta. Wysłodziny to po prostu odpad powstający w czasie produkcji piwa. Jak jednak wiemy, wiele różnego rodzaju odpadów udaje się sensownie i zyskownie zagospodarować. Wysłodziny browarniane, zwane też młótem to, doskonały białkowy dodatek paszowy dla zwierząt hodowlanych.

W jaki sposób powstaje młóto?

Wysłodziny browarniane to po prostu nierozpuszczalne składniki zacieru, z którego produkuje się piwo. Powstają one w kadziach lub beczkach, w których umieszcza się zacier, zwany w żargonie browarniczym brzeczką będącą wodnym roztworem ześrutowanego słodu. Zacier ów jest podgrzewany, zadawany drożdżami, poddawany fermentacji i filtrowany. W efekcie otrzymujemy wyklarowany płynny półprodukt piwny przesycony aromatami słodu oraz to, co nie uległo rozpuszczeniu i opadło na dno beczek lub kadzi, a więc nasze browarniane wysłodziny. Są one dodatkowo ługowane poprzez przepłukiwanie ciepłą wodą, co pozbawia je cukru wykorzystywanego w dalszym procesie produkcji piwa. Natomiast samo młóto, kiedyś rzeczywiście tylko kłopotliwy odpad, dzisiaj poddawane jest dalszej obróbce, co czyni z niego niezwykle cenny półprodukt paszowy. Rolnicy bardzo chętnie sięgają po wysłodziny, a to dlaczego tak jest, wyjaśnili nam specjaliści z firmy DOMINO z Żywca.

Charakterystyka wysłodzin browarnianych

Dla zachowania dłuższego okresu przydatności wysłodziny browarniane są kiszone lub suszone, co pozwala je przechowywać przez okres znacznie dłuższy niż tylko kilka dni i sięgający nawet kilku miesięcy. Młóto zawiera spore ilości białka, błonnika, tłuszczu, witamin, aminokwasów i mikroelementów. Niezależnie od doskonałych skądinąd wartości odżywczych wysłodzin, trzeba być ostrożnym w ich dozowaniu i nie przekraczać zalecanych dziennych racji. Nie powinno to, rzecz jasna nikogo specjalnie dziwić, bo przecież wiemy, że i człowiek powinien zachowywać umiar w swojej diecie; nadmierne zajadanie się najlepszymi nawet smakołykami nigdy nie jest wskazane. Pamiętając, że wysłodziny browarniane są tylko dodatkiem żywieniowym, należy je mieszać z paszą  treściwą jedynie w ściśle określonych dawkach. Dawkowanie owo jest uzależnione od wielu najróżniejszych czynników, niemniej powinno ono na ogół mieścić się w granicach od 5 do 20 kg na jedno zwierzę dziennie. Wiedzieć trzeba także, że mokre młóto browarniane można podawać co najwyżej przez dwa do trzech dni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.