Jak wybrać dobrą mąkę do pieczenia chleba?
Świeże domowe pieczywo nie ma sobie równych, jeśli chodzi o sklepowe wypieki. Własnoręcznie wykonany ciepły chleb jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Jednak aby cieszyć się jak najlepszym smakiem, trzeba zadbać o dobór odpowiednich składników. Kluczowa jest oczywiście dobrej jakości mąka do pieczenia chleba. Jaki produkt sprawdzi się najlepiej i na co zwracać uwagę, wybierając ją?
Pszenna mieszanka chlebowa, czyli jak uzyskać znany i lubiany smak pieczywa
W piekarniach najczęściej można się spotkać z dużym wyborem chlebów pszennych. Właśnie dlatego osoby, które poszukują mąk do pieczenia chleba, często sięgają po produkty pszenne. Dobrym wyborem będzie na przykład mieszanka chlebowa pszenna, która nie zawiera konserwantów, barwników, enzymów czy antyzbrylaczy. Najlepiej wybierać produkty wykonane w stu procentach z naturalnych mąk, które mają jedynie dodatek soli.
W składzie takich mieszanek oprócz mąki pszennej typu 500 można znaleźć również odtłuszczoną mąkę z pestek dyni i odtłuszczoną mąkę lnianą. Aby szybko przygotować zdrowy i świeży chleb, warto zaopatrzyć się również w zakwas, a następnie do takiej mieszanki dodać wodę. Chcąc uzyskać wyjątkowy smak domowego pieczywa, można też wybrać mieszankę chlebową z pradawnej pszenicy 2AB.
A może chleb żytni?
Chcąc przygotować pyszny domowy chleb, nie zawsze trzeba sięgać po mąkę pszenną. O to, jakie inne mieszanki się do tego nadadzą, zapytaliśmy pracownika internetowego sklepu z mąkami AleOlej, który zaproponował:
- Osobom, które chcą samodzielnie wypiekać chleb, ale poszukują alternatyw dla mąki pszennej, polecamy do tego na przykład mieszanki chlebowe żytnie z otrębami. W składzie takiego produktu można znaleźć mąkę żytnią razową typu 2000, otręby żytnie oraz sól. Podobnie jak w przypadku mieszanek pszennych wystarczy je połączyć z żywym zakwasem oraz wodą.
Przygotowując domowe wypieki, warto sięgać po mąkę żytnią, ponieważ nie powoduje wysokich skoków cukru we krwi, a do tego stabilizuje wydzielanie się insuliny. Właśnie dlatego będzie odpowiednia dla osób, które cierpią na cukrzycę. Poza tym mąka żytnia obniża też poziom cholesterolu. Niezależnie od wyboru mąki, warto kupować wyłącznie produkty pochodzące od sprawdzonych producentów. Mowa tutaj o takich mieszankach, które są jak najbardziej naturalne i nie zawierają dodatkowych konserwantów czy innych zbędnych składników. Dzięki temu domowy chleb będzie nie tylko pyszny i chrupiący, ale przede wszystkim zdrowy i będzie można się nim regularnie zajadać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana