Jak wygląda produkcja makaronu La Mian?
Kuchnia chińska słynie z potraw, w których podstawowym składnikiem są różne rodzaje makaronów. Do wyboru są makarony sojowe, ryżowe, czy też tradycyjne makarony La Mian. Najczęściej są one podawane smażone z dodatkiem warzyw lub wołowiny. Makaron La Mian wyróżnia się ciekawym sposobem produkcji, który postaramy się wyjaśnić w poniższym artykule. Zachęcamy do lektury.
Etapy produkcji makaronu La Mian
Chińskie makarony wyróżniają się wyjątkowym smakiem i mają charakterystyczny kształt. Interesujący jest też sposób produkcji tradycyjnych chińskich makaronów. Jednym z nich jest makaron La Mian wytwarzany z mąki pszennej. Jego produkcja rozpoczyna się od wykonania miękkiego ciasta pszennego. Niezbędne jest wówczas użycie mąki pszennej, wody oraz soli.
Po wykonaniu ciasta pszennego można przejść do jego rozrabiania. Na samym początku należy odkroić część ciasta i rozpocząć jego rozciąganie. Kolejnym etapem jest skręcanie i składanie miękkiego ciasta. Należy pamiętać o tym, że długość i grubość pasm wytworzonego makaronu zależy przede wszystkim od tego, ile razy ciasto jest składane.
Ważne jest, aby kontynuować proces rozciągania i składania ciasta aż do momentu wytworzenia wielu cienkich pasm długiego makaronu. Po wykonaniu makaronu należy odstawić go na kilkanaście minut, a następnie przeciąć na mniejsze części nożem. Kolejnym etapem jest wrzucenie makaronu do gotującej się wody na kilka minut. Po wyjęciu makaronu jest on gotowy do spożycia. Jednym z miejsc, gdzie można zjeść tradycyjne chińskie dania z makaronem La Mian, jest restauracja Maska Bistro.
Do jakich dań używa się makaronu La Mian?
Makaron La Mian jest powszechnie wykorzystywany w wielu daniach kuchni chińskiej. Jest on często podawany w tradycyjnej chińskiej zupie wraz z dodatkiem mięsa i warzyw. Można go też spożywać w wersji smażonej z dodatkami, takimi jak: warzywa, wołowina, drób, czy też owocami morza. Makaron La Mian często jest też smażony z jajkiem i warzywami, a niekiedy można go też dostać z dodatkiem ryb, krewetek, czy też innych chińskich rozmaitości.
Niezwykle ważne jest, aby w daniach z makaronem La Mian nie zabrakło tradycyjnych chińskich przypraw i dodatków. Wśród nich można wyróżnić sos sojowy, imbir, czy też kurkumę. Z kolei popularne dodatki do najczęściej pędy bambusa, kiełki fasoli mung oraz grzybki mun. Połączenie wyżej wymienionych składników oraz przypraw z makaronem La Mian pozwala skomponować niezwykle aromatyczne i niepowtarzalne chińskie danie, które z pewnością zasmakuje niejednej osobie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana