Jak zacząć karierę w gastronomii?
Kariera w gastronomii może oznaczać kilka różnych zawodów. Można zostać obrotnym kelnerem, szefem kuchni z pasją lub wizjonerskim zarządcą lokalem gastronomicznym. W tym artykule podpowiemy, jak zacząć i co jest ważne, aby osiągnąć sukces w gastronomii.
Praca jako kelner…
Pracę kelnera najłatwiej zacząć w okresie wakacyjnym, kiedy otwiera się większość lokali gastronomicznych, zwłaszcza w miejscach typowo turystycznych. W czasach studenckich jest to bardzo dobra forma zarobienia pieniędzy i postawienia pierwszych kroków w branży gastronomicznej. Plusem są elastyczne godziny pracy, dlatego jeśli chcielibyście spełniać się jako kelner lub kelnerka dłużej niż trzy miesiące pomiędzy semestrami, można dogadać się z pracodawcą i ustalić indywidualny grafik uwzględniający zajęcia na uczelni. Przy okazji nabędziecie kilka bardzo ważnych kompetencji, które przydają się w każdej pracy: cierpliwość do ludzi, systematyczność i trzymanie się standardów, umiejętność obsługi kasy fiskalnej i przede wszystkim szacunek do pracy. Przed rozpoczęciem możecie udać się na krótki kurs kelnerski.…lub szef kuchni
Moda na gotowanie wróciła do łask. Widać to szczególnie po popularności kulinarnych programów telewizyjnych, w których każdy zainteresowany może przedstawić swoje umiejętności. Za przyrządzanie potraw wzięli się również znani celebryci, ale dobrym kucharzem lub szefem kuchni nie jest tak łatwo zostać. Osoby stawiający pierwsze kroki w tym zawodzie powinny gotować z pasji, być odporni na stres i gotowi do spędzania wielu godzin w pracy. Warto skończyć uprzednio odpowiednie studia lub technikum związane z gastronomią, ale najbardziej pożądane są przez pracodawców umiejętności oraz doświadczenie w branży. Nie należy również bać się rozpoczęcia kariery z niższego szczebla, np. pomocnika kuchennego – warto spędzić staż w lokalu gastronomicznym obserwując uważnie na co dzień zachowania kucharzy i szefa kuchni.A może zarządca nowoczesnej placówki gastronomicznej?
Karierę w gastronomii można zrobić również jako zarządca placówki. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii proponuje studia podyplomowe na kierunku „Nowoczesne zarządzanie w gastronomii”, dzięki którym nabędziesz praktycznych umiejętności, które pozwalają na wykonywanie funkcji menedżera w gastronomii, a także podjęcie samodzielnego prowadzenia nowoczesnej placówki gastronomicznej. Dzięki wiedzy otrzymanej podczas ok. 250 godzin zajęć (w tym 50 praktycznych) otrzymacie wiedzę z zakresu nowoczesnych metod oraz technik zarządzania, które umożliwią wam efektywne zarządzanie placówkami w gastronomii.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana