Jak zorganizować posiłki regeneracyjne dla pracowników?
Posiłki regeneracyjne powinny zostać zapewnione pewnym grupom pracowników. Dotyczą one przede wszystkim osób pracujących w warunkach uciążliwych. W szczególności chodzi tutaj o pracowników narażających się na duży, często ekstremalny, wysiłek fizyczny, który powoduje zwiększony wydatek energetyczny i tym samym przyczynia się do złego samopoczucia oraz zmniejszenia efektywności pracy.
Dla kogo pracodawca powinien zorganizować posiłki i napoje regeneracyjne?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami posiłki regeneracyjne dotyczą pracowników, którzy w czasie wykonywanych obowiązków nałożonych przez pracodawcę spalają zwiększoną liczbę kalorii. W przypadku mężczyzn jest to powyżej 1500 kcal, a w przypadku kobiet więcej niż 1000 kcal. Ważnym kryterium, które decyduje o konieczności zapewnienia pracownikom posiłków regeneracyjnych, jest też temperatura otoczenia, w której wykonywana jest praca. W przypadku pomieszczeń zamkniętych jest to temperatura poniżej 10 stopni Celsjusza oraz powyżej 25 stopni Celsjusza; posiłki regeneracyjne trzeba także zapewnić osobom pracującym na zewnątrz w sezonie zimowym, oddelegowanym do usuwania np. skutków klęsk żywiołowych, a także wykonujących swoją pracę pod ziemią.
- Posiłek regeneracyjny musi posiadać odpowiednią kaloryczność oraz zostać prawidłowo zbilansowany pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Trzeba wiedzieć, że jego jakość znacząco wpływa na stan zdrowia oraz efektywność wykonywanej pracy – wyjaśnia ekspert z firmy Jedzie catering ze Szczecina.
Ogólne zasady dotyczące wydawania posiłków regeneracyjnych
Pracodawca musi zadbać o to, aby pracownicy otrzymali posiłek regeneracyjny po około 3-4 godzinach od rozpoczęcia pracy. Może on zostać dostarczony do firmy oraz innego miejsca pracy np. w teren przez samego pracodawcę lub firmę cateringową, co jest zdecydowanie najlepszym wyborem i pozwala na uniknięcie wielu problemów. Organizacja posiłków regeneracyjnych z pomocą profesjonalistów to także najwygodniejsza i najkorzystniejsza dla pracodawcy opcja, dzięki której może on uniknąć np. konieczności zapewnienia dostępu do kuchni oraz dostarczenia produktów, z których pracownicy mogliby samodzielnie przygotować sobie posiłki, bo prawo przewiduje także taką opcję.
Co więcej, firmy cateringowe specjalizujące się w przygotowywaniu posiłków regeneracyjnych dysponują wiedzą oraz doświadczeniem, które pozwalają podołać trudnemu zadaniu, jakim jest odpowiednie zbilansowanie posiłków pod względem odżywczym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana