Jakie dania mięsne nadają się do przyrządzania w słoikach?
Dużo pracujesz i nie masz czasu na gotowanie, a może jesteś singlem i wiesz, że przygotowywanie posiłków dla jednej osoby jest nie tylko czasochłonne, ale też nieekonomiczne? Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań. Potrawy w słoikach są dla ciebie idealnymi produktami, które pomogą ci zaoszczędzić wiele czasu oraz sprawią, że twoja dieta będzie urozmaicona. Nadają się również na wyjazd.
Gołąbki, klopsiki czy strogonow to ulubione potrawy wielu osób. Dania mięsne zazwyczaj wymagają wielogodzinnego i wieloetapowego przygotowania. Dlatego warto od razu przyrządzić większą ilość jedzenia. Niezwykle ważne jest jednak, by zadbać o właściwy sposób przechowywania, by nie narażać się na ryzyko zatrucia. Jeszcze lepszym wyjściem dla wielu zapracowanych osób jest zakup gotowych potraw.
Przeczytaj również: Rodzaje dokumentów firmowych wymagające archiwizacji
Największym popytem cieszą się ostatnio dania o smakach przypominających domowe jedzenie. Do ich przechowywania coraz częściej używa się popularnych, szklanych słoików. Ten sposób nadaje się do większości dań mięsnych, również tych z warzywami, sosami i galaretkami. Tak przygotowane golonki, pulpety, mięso mielone do złudzenia przypominają świeże potrawy. Czy przechowywanie dań mięsnych w słoikach jest bezpieczne? Jak najbardziej, pod warunkiem zastosowania kilku ważnych zasad.
Przeczytaj również: Jak długo może stać miód w słoiku?
Jak bezpiecznie przechowywać dania mięsne w słoikach?
Najczęściej stosowanym sposobem konserwacji mięsa w słoikach jest poddanie go działaniu wysokiej temperatury, a następnie szczelne zamknięcie, czyli pasteryzacja lub tyndalizacja oraz wekowanie – opowiada ekspert ze sklepu 24amk. Dzięki nim do środka opakowania nie dostaje się powietrze ani żadne drobnoustroje. Jedzenie w otwartym słoiku należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu czasu podanego na etykiecie.
Dania w słoikach to najlepszy sposób na przechowywanie mięsa wraz ze wszystkimi dodatkami – aromatycznymi sosami, kolorowymi warzywami i przyprawami. Dobranie odpowiednich metod przygotowania dań gwarantuje zachowanie właściwej konsystencji i kolorów potraw pomimo obróbki w wysokich temperaturach. Słoik zabezpiecza również misternie zawinięte gołąbki czy starannie ulepione kotlety przed zgnieceniem. Dokładne informacje o sposobie konserwacji oraz przechowywania zawsze powinny być zamieszczone przez producenta na opakowaniu.
Przeczytaj również: Rodzaje regałów magazynowych i ich przeznaczenie
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana