Jakie drewno wybrać do kominka?
Osoby palące drewnem w kominku wybierają zwykle drewno z roślin liściastych. Jednak warto zaznaczyć, że wśród tego typu drzew są gatunki o większej i mniejszej kaloryczności, więc dają różną ilość ciepła. Dodatkowym czynnikiem warunkującym wydajność podczas spalania jest czas sezonowania i rąbanie na polana. Które z gatunków drzew są najbardziej polecane do palenia w kominkach? Przeczytaj i wypróbuj je we własnych czterech ścianach!
Najlepsze drewno do kominków o wysokiej kaloryczności
Jak wskazuje dystrybutor drewna kominkowego FIRMA HANDLOWO-USŁUGOWA „KOKSOWNIK” z Gubina, najbardziej wydajnymi gatunkami drewna są grab, dąb, buk, akacja i jesion. Cechują się wysokim poziomem twardości i najwyższą kalorycznością spośród wszystkich drzew liściastych. Sprawdzają się zwłaszcza w tych domach, gdzie kominek jest jedynym źródłem ogrzewania. Dzięki zastosowaniu wysokokalorycznych polan ogień i żar utrzymują się w kominku dłużej, co zapewnia rzadszą potrzebę dokładania do ognia i spalanie mniejszej ilości drewna. Wśród najtwardszych i najbardziej wydajnych gatunków drewna kominkowego zdecydowanie najchętniej wybierany jest buk. Ma bardzo cienką korę i pali się równomiernym płomieniem. Grab i akacja są jednymi z najtwardszych gatunków, dlatego nie każdy je wybiera ze względu na trudność w cięciu i rąbaniu.
Przeczytaj również: Główne zasady montażu wkładów kominkowych
Najlepsze drewno kominkowe o niższej kaloryczności
Czasem zdarza się, że ktoś wybiera drewno do kominka o niższej wydajności. Dlaczego? Ze względu na umiejscowienie paleniska w niedużym pomieszczeniu lub jedynie okazjonalne jego użytkowanie. Są osoby, które wolą czerpać przyjemność z naturalnego ognia przy umiarkowanym poziomie ciepła, bo posiadają inne jego źródło (np. kocioł gazowy). Wybierają wtedy takie gatunki jak brzoza, olcha, lipa, topola, czy drzewa owocowe (wiśnia, jabłoń, orzech). Są one mniej kaloryczne, przez co generują niższy poziom ciepła. Jednak ich rąbanie nie należy do najtrudniejszych. Zwykle też nie potrzebują tak długiego okresu sezonowania, by nadawać się na opał.
Przeczytaj również: Jak działają kominki z płaszczem wodnym?
Jakie drewno nie nadaje się do kominka i dlaczego?
Mówiąc ogólnie, do kominka nie nadają się wszelkie gatunki drewna iglastego (sosna, świerk) i niewysezonowane gatunki liściaste. Dlaczego? Drewno iglaste pali się bardzo łatwo, ale ma w sobie sporo żywicy, która pali się smolistym płomieniem. Pod wpływem spalania drewna iglastego bardzo szybko dochodzi do odkładania się sadzy w przewodzie kominowym. Podobnie jest z mokrym drewnem liściastym. Akceptowalny poziom zawartości wody w drewnie to 20%. Dopiero wtedy można wykorzystywać go w celach opałowych. Drewno iglaste może służyć jedynie na szczapki do rozpalania, zwłaszcza gdy stosuje się metodę „od góry”.
Przeczytaj również: Z czego najlepiej wykonać zabudowę kominka?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana