Artykuł sponsorowany

Jakie drewno wybrać do kominka?

Jakie drewno wybrać do kominka?

Osoby palące drewnem w kominku wybierają zwykle drewno z roślin liściastych. Jednak warto zaznaczyć, że wśród tego typu drzew są gatunki o większej i mniejszej kaloryczności, więc dają różną ilość ciepła. Dodatkowym czynnikiem warunkującym wydajność podczas spalania jest czas sezonowania i rąbanie na polana. Które z gatunków drzew są najbardziej polecane do palenia w kominkach? Przeczytaj i wypróbuj je we własnych czterech ścianach!

Najlepsze drewno do kominków o wysokiej kaloryczności

Jak wskazuje dystrybutor drewna kominkowego FIRMA HANDLOWO-USŁUGOWA „KOKSOWNIK” z Gubina, najbardziej wydajnymi gatunkami drewna są grab, dąb, buk, akacja i jesion. Cechują się wysokim poziomem twardości i najwyższą kalorycznością spośród wszystkich drzew liściastych. Sprawdzają się zwłaszcza w tych domach, gdzie kominek jest jedynym źródłem ogrzewania. Dzięki zastosowaniu wysokokalorycznych polan ogień i żar utrzymują się w kominku dłużej, co zapewnia rzadszą potrzebę dokładania do ognia i spalanie mniejszej ilości drewna. Wśród najtwardszych i najbardziej wydajnych gatunków drewna kominkowego zdecydowanie najchętniej wybierany jest buk. Ma bardzo cienką korę i pali się równomiernym płomieniem. Grab i akacja są jednymi z najtwardszych gatunków, dlatego nie każdy je wybiera ze względu na trudność w cięciu i rąbaniu.

Przeczytaj również: Główne zasady montażu wkładów kominkowych

Najlepsze drewno kominkowe o niższej kaloryczności

Czasem zdarza się, że ktoś wybiera drewno do kominka o niższej wydajności. Dlaczego? Ze względu na umiejscowienie paleniska w niedużym pomieszczeniu lub jedynie okazjonalne jego użytkowanie. Są osoby, które wolą czerpać przyjemność z naturalnego ognia przy umiarkowanym poziomie ciepła, bo posiadają inne jego źródło (np. kocioł gazowy). Wybierają wtedy takie gatunki jak brzoza, olcha, lipa, topola, czy drzewa owocowe (wiśnia, jabłoń, orzech). Są one mniej kaloryczne, przez co generują niższy poziom ciepła. Jednak ich rąbanie nie należy do najtrudniejszych. Zwykle też nie potrzebują tak długiego okresu sezonowania, by nadawać się na opał.

Przeczytaj również: Jak działają kominki z płaszczem wodnym?

Jakie drewno nie nadaje się do kominka i dlaczego?

Mówiąc ogólnie, do kominka nie nadają się wszelkie gatunki drewna iglastego (sosna, świerk) i niewysezonowane gatunki liściaste. Dlaczego? Drewno iglaste pali się bardzo łatwo, ale ma w sobie sporo żywicy, która pali się smolistym płomieniem. Pod wpływem spalania drewna iglastego bardzo szybko dochodzi do odkładania się sadzy w przewodzie kominowym. Podobnie jest z mokrym drewnem liściastym. Akceptowalny poziom zawartości wody w drewnie to 20%. Dopiero wtedy można wykorzystywać go w celach opałowych. Drewno iglaste może służyć jedynie na szczapki do rozpalania, zwłaszcza gdy stosuje się metodę „od góry”.

Przeczytaj również: Z czego najlepiej wykonać zabudowę kominka?

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.