Jakie odmiany winogron stosowane są do produkcji czerwonego wina włoskiego?
W niektórych krajach wino, jak np. we Włoszech jest nieodłącznym elementem w trakcie posiłków. Nie da się ukryć, że historia produkcji wina w Italii jest bardzo długa. Cały świat zna i docenia trunki wywodzące się z tamtejszych winnic. Wiadomo, że wino wyrabiane jest z winogron, których uprawy ciągnące się czasami aż po horyzont, niejednokrotnie są widokiem zapierającym dech w piersiach. Z jakich szczepów winogron otrzymuje się czerwone wina?
Szczepy winogron wykorzystywanych do produkcji czerwonego wina
Na całym obszarze Włoch znajdują się uprawy winorośli. Istnieje bardzo dużo różnych szczepów winogron, bardziej lub mniej popularnych. Zróżnicowanie warunków glebowych, ilość nasłonecznienia sprawiają, że nawet jeśli wykorzystano ten sam szczep winorośli, wina z jednej części kraju będą zupełnie odmienne od tych wyprodukowanych gdzie indziej. Dlatego też, nie mając odpowiedniej wiedzy, można długo poszukiwać idealnego wina dla siebie lub kogoś, komu chce się podarować wyjątkowy prezent. W takiej sytuacji warto zwrócić się o pomoc do profesjonalistów np. ze sklepu WinaW, którzy pomogą wybrać coś odpowiedniego z szerokiej oferty sklepu. Wiedzą oni, że pomimo mnogości odmian często wykorzystuje się kilka sprawdzonych. Do produkcji czerwonych win stosuje się m.in. takie odmiany, jak:
montepulciano,
merlot,
barbera,
sangiovese,
nero d'avola,
negroamaro.
Szczep wykorzystany do produkcji wina stanowi o jego charakterze
To właśnie szczep winogron jest podstawą nadającą smak trunkowi. Poza ogólnymi warunkami upraw istotne jest to, jak słodkie są owoce, determinuje to późniejszą zawartość alkoholu w winie. Nie można również pominąć stopnia kwasowości, możliwej nuty goryczy lub specyficznych aromatów doskonale wyczuwalnych w smaku wina. Dlatego wiedza o użytych szczepach przy produkcji wina włoskiego jest cenna. Nawet jeśli nie jest się wielkim znawcą win, to warto wziąć pod uwagę wszystkie informacje zawarte w opisie wina. Dzięki temu smak potraw, do których zostanie podany trunek, jest odpowiednio wzmacniany i wydobywany. Czerwone wytrawne wina włoskie serwuje się z drobiem, dziczyzną lub czerwonym mięsem. Natomiast do różnych deserów lub niektórych rodzajów sera, dobrym wyborem będą wina słodkie lub półsłodkie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana