Artykuł sponsorowany

Jakie przyprawy są typowe dla kuchni indyjskiej?

Jakie przyprawy są typowe dla kuchni indyjskiej?

Kuchnia indyjska słynie z wyjątkowo wyrazistych smaków oraz aromatów. Intensywność tę uzyskuje się poprzez dodanie do przyrządzanych dań odpowiednio dobranych przypraw, które nadają im charakterystyczny zapach i smak. Jeżeli zastanawiasz się, jakie przyprawy są najczęściej używane w kuchni indyjskiej, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, które z nich będą Ci potrzebne do przygotowania pysznego indyjskiego obiadu lub kolacji.

Jakich przypraw używa się w kuchni indyjskiej?

Najbardziej popularnymi indyjskimi przyprawami są m.in.: kolendra, kmin rzymski, chili, kozieradka, a także przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir, kurkuma, kardamon, szafran i gałka muszkatołowa. Dzięki nim nawet najprostsze potrawy, których bazą jest ryż, groch, fasola czy soczewica stają się niezwykle ciekawe w smaku. Ich aromat jest zaskakujący, a smak urzeka swoją intensywnością. Odpowiednia mieszanka przypraw jest podstawą wszystkich przepisów indyjskich. To właśnie one nadają bowiem tradycyjnym potrawom z tego kraju charakterystyczny dla nich słodko-gorzki i ostry smak.

Które przyprawy są najczęściej wykorzystywane w indyjskich potrawach?

W daniach indyjskich najważniejsze są świeże warzywa i przyprawy, których bogatą ofertę przygotował dla swoich klientów np. sklep Indian House. W przepisach indyjskich najczęściej stosuje się:

1. Chili Ostra przyprawa powstająca z ususzonych i przetartych papryczek chili. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich potraw przygotowywanych z fasoli i soczewicy.

2. Cynamon Cynamon to korzenna przyprawa, którą można kupić w postaci proszku lub kawałków ususzonej kory. Ma właściwości rozgrzewające i pobudzające. Jest zaliczany do naturalnych afrodyzjaków. Doskonale podkreśla smak i aromat zarówno potraw słodkich, jak i słonych, a także różnych napojów.

3. Kolendra Można ją kupić w postaci sproszkowanej albo jako ususzone liście. Dodaje się ją do większości dań, w których składzie znajduje się jogurt.

4. Kurkuma Wyróżnia się intensywną żółtą barwą. Jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Reguluje metabolizm tłuszczów, zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz oczyszcza organizm z toksyn.

5. Imbir Ususzony i zmielony korzeń imbiru dodaje potrawom pikantności. Imbir wpływa też pozytywnie na organizm. Wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne oraz wirusowe.

6. Garam masala To gotowa mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Składa się z: kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego, kardamonu, liści laurowych, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej.

7. Curry Znana na całym świecie mieszanka sproszkowanych przypraw. Składa się z kurkumy, kolendry, imbiru, czosnku, chili, pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu i kminku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.