Artykuł sponsorowany

Kiedy woda wymaga dezynfekcji?

Kiedy woda wymaga dezynfekcji?

Zły stan wody, zarówno pitnej, jak i gospodarczej może być przyczyną chorób i śmierci ludzi oraz awarii i zniszczenia urządzeń oraz instalacji. Dlatego tak ważne są procesy uzdatniania wody. Szczególnym jednak przypadkiem jest występowanie w wodzie zanieczyszczenia biologicznego, bo wówczas woda wymagać będzie dezynfekcji. W niniejszym artykule przyglądamy się tematowi i odpowiadamy, kiedy dezynfekować wodę.

Dezynfekcja wody – jaki to proces?

Dezynfekcja wody to proces, w wyniku którego z cieczy eliminowane są mikroorganizmy. Wśród nich znajdziemy nie tylko bakterie i wirusy, ale też pierwotniaki, drożdżaki, zarodniki grzybów i glonów. Jeżeli woda ma zostać użyta do celów bytowych lub gospodarczych (użytkowych, procesowych, etc.), to niezbędne jest ich usunięcie, a przynajmniej uniemożliwienie im dalszego namnażania się.

Eliminacja czynnika biologicznego ma na celu nie tylko dbałość o jakość wody, ale też o stan instalacji: zanieczyszczona bakteriologicznie instalacja zasilająca czy obiegowa spowoduje powtórną kontaminację zdezynfekowanej już wody, czyniąc ją niezdatną do użytku – informuje nas ekspert z firmy Global Concepts 2000 Polska, dystrybutora systemów do uzdatniania wody.

Dezynfekcję wody prowadzi się z pomocą środków chemicznych, fizycznych i termicznych. Wśród środków chemicznych znajdziemy m.in.: chlor i jego związki, brom, jod, ozon, miedź, srebro, nadmanganian potasu, fenole, alkohole czy nadtlenek wodoru. Do metod fizycznych i termicznych (w tym wspomagających) można zaliczyć: obróbkę termiczną, naświetlanie promieniowaniem UV, ultradźwięki, powolną i pospieszną filtrację, koagulację, sedymentację oraz zmiękczanie wody. By dezynfekcja wody była wyjątkowo skuteczna i trwała, w procesach uzdatniania wody wykorzystuje się kilka metod równocześnie, np. filtracja powolna, środki chemiczne i naświetlanie UV.

Dezynfekcja wody – gdzie się stosuje?

Zawierająca zanieczyszczenia biologiczne woda nie nadaje się w zasadzie do użytku, kontaminant ten eliminuje się więc z wody do określonego limitu w większości przypadków. Są jednak szczególne zastosowania, gdzie wodę dezynfekować powinno się bezwzględnie. Przede wszystkim będą to ujęcia wody i instalacje wodociągowe, tak indywidualne, jak i zbiorowego użytku. Stosuje się tu filtrację mechaniczną w połączeniu z zastosowaniem środków chemicznych (odchodzi się od chlorowania na rzecz ozonowania) i dodatkowo – naświetlanie UV. Dezynfekcję wody przeprowadza się także w zakładach wodolecznictwa, sanatoriach, łaźniach, basenach i podobnych miejscach publicznego użytku wody, gdzie ma z nią kontakt duża liczba osób. Częstym wyborem jest tam również połączenie chlorowania/ozonowania z naświetlaniem UV, szczególnie w miejscach, gdzie woda znajduje się w ciągłym obiegu zamkniętym. Konieczność dezynfekcji wody występuje również w przemyśle:

  • w rolnictwie (woda do podlewania wielu roślin powinna mieć skontrolowaną jakość mikrobiologiczną),
  • w branży spożywczej (nie tylko przy jej bezpośrednim wykorzystaniu w procesie, ale również podczas mycia opakowań, konserwacji instalacji, czyszczenia linii produkcyjnych itp. – w mleczarstwie, przetwórstwie warzyw i owoców, piekarnictwie, cukiernictwie, gastronomii etc.),
  • w służbie zdrowia, badaniach naukowych itd. (wykorzystuje się wodę wodociągową z powtórzeniem procesu uzdatniania),
  • w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym,
  • w układach chłodniczych otwartych i zamkniętych (np. w chłodniach kominowych); nierzadko wykorzystuje się tu również stosowanie biocydów, zapobiegających powstawaniu biofilmu na elementach instalacji,
  • indywidualnie – w akwarystyce, oczkach wodnych, stawach hodowlanych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.