Klimatyzacja w lokalach gastronomicznych
Lokale gastronomiczne to miejsca, w których zwykle panuje bardzo wysoka temperatura. Dodatkowo zewsząd unoszą się różnorodne aromaty przygotowywanych potraw. Różnorodne urządzenia chłodzące powietrze, w tym profesjonalne agregaty chłodnicze, okazują się niezbędne m.in. do właściwego przygotowywania i przechowywania żywności.
Zastosowanie urządzeń chłodzących w lokalach gastronomicznych
Urządzenia chłodzące w lokalach gastronomicznych są niezbędne z wielu powodów. Przede wszystkim stosowane są w celu zapewniania pracownikom lepszych warunków pracy, a także zabezpieczenia maszyn przed przegrzewaniem się. Bardzo ważne jest jednak, aby dobrać odpowiednie urządzenie chłodzące, które w pełni dopasowane będzie do specyfiki danego obiektu. Kluczowe znaczenie ma również właściwy montaż urządzenia. Wybierając odpowiedni sprzęt chłodzący, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego jakość. Nie mniej ważna jest wydajność, łatwość obsługi, jak i estetyka wykonania. Przykładowo, klimatyzatory montowane są nie tylko w kuchniach, ale także w pomieszczeniach, w których goście spożywają posiłki. Ich wygląd nie może wpływać negatywnie na wystrój wnętrza. Najważniejsze jednak jest właściwe działanie klimatyzatora, którego zadaniem jest zapewnienie przyjaznej temperatury oraz cyrkulacji powietrza w danym obiekcie. Warto zwrócić uwagę na modele z chłodnicą freonową i agregatem, a także podsufitowe urządzenia, które są odporne na trudne warunki panujące w kuchniach restauracyjnych (np. działanie tłustej pary). Podczas wyboru odpowiedniego urządzenia chłodzącego do lokalu gastronomicznego należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak:- umiejscowienie systemu chłodzącego (np. urządzenie schowane w bruździe w ścianie lub urządzenie do zastosowania zewnętrznego)
- wydajność urządzenia oraz intensywność jego stosowania
- wielkość obiektu, w którym zostanie zainstalowane urządzenia
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana