Konserwatory jako podstawowy element wyposażenia profesjonalnych lodziarni
Konserwatory do lodów spotkać można przede wszystkim w lodziarniach. Jednak coraz częściej mają je również cukiernie, kawiarnie, restauracje, piekarnie i inne lokale gastronomiczne. Lody kocha każdy z nas, szczególnie latem. Aby jednak zachować ich smak, wygląd i konsystencję należy przechowywać je w odpowiednich warunkach termicznych. Do tego służą właśnie profesjonalne zamrażarki, czyli konserwatory do lodów gałkowych.
Czym charakteryzują się konserwatory do lodów?
Konserwatory do lodów gałkowych to nic innego jak zamrażarki służące do przechowywania i ekspozycji lodów wystawionych do bezpośredniej sprzedaży. Cechują się one niezawodnością układu chłodzenia, doskonałą wydajnością mrożenia oraz niskim zużyciem energii. Wyposażone są w kuwety do przechowywania lodów, które wykonane są z blachy nierdzewnej bezpiecznej dla żywności i łatwej do czyszczenia. W większości modeli zadbano o dodatkową komorę mroźniczą, w której można przechowywać zapasy lodów.
Jak wiadomo, Klienci kupują wzrokiem, dlatego konserwatory do lodów często zawierają także wewnętrzne oświetlenie LED, które podświetla front urządzenia oraz szyby frontowe. Całość pozwala na efektowną prezentację lodów w warunkach gwarantujących im pełną świeżość. Analogowy termometr umożliwia kontrolę odpowiedniej temperatury. Konserwatory dostępne na rynku różnią się między sobą wymiarami, ilością kuwet, pojemnością czy stopniem przeszklenia. Wymagają przy tym odpowiedniego użytkowania i konserwacji.
Jak prawidłowo eksploatować konserwatory do lodów?
Prawidłowa eksploatacja urządzeń chłodniczych jest bardzo ważna dla ich późniejszego funkcjonowania, dlatego każdą maszynę należy utrzymywać w dobrym stanie technicznym. Dystrybutor do lodów nie może być przeładowany. Nie jest on także przeznaczony do długoterminowego przechowywania lodów. Dlatego po każdym dniu pracy należy odłączyć go od prądu oraz dokładnie opróżnić i wyczyścić.
W przypadku awarii szybki serwis dystrybutora jest bardzo ważny. Jak zauważa ekspert z firmy Krimarg: Warto pamiętać o tym, aby nie dokonywać samodzielnie napraw i konserwacji urządzenia, jeżeli nie mamy odpowiedniej wiedzy i uprawnień. Nasza firma zapewnia sprawny serwis urządzeń chłodzących w każdym miejscu w Polsce.
Co więcej, nie wolno podłączać konserwatora przy użyciu przedłużaczy lub innych dodatkowych przewodów. Powinien on stać na wyrównanym podłożu, aby nie powodować spływania oleju. Ważne jest także systematyczne usuwanie wody, która zbiera się w pojemniku na skropliny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana