Korzyści wynikające ze stosowania diety wegańskiej
Dieta wegańska polega na całkowitej eliminacji mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie w przeciwieństwie do wegetarian nie spożywają ani nabiałów, ani jaj. Ryzyko stanowić może niedobór białka i witaminy B12, niemniej jednak zbilansowany jadłospis pozwala uzupełnić te składniki. Obecnie dieta bezmięsna zyskuje coraz szersze grono zwolenników.
Zalety diety wegańskiej
Dieta wegańska dobrze wpływa na serce i pozwala na dłużej zachować dobrą kondycję organizmu. Udowodniono, że eliminacja mięsa może przyczynić się do cofnięcia skutków miażdżycy oraz zmniejszenia ryzyka śmierci z powodu choroby serca. Dieta wegańska pozwala bowiem obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Rezygnacja ze spożywania mięsa to dobre rozwiązanie dla cukrzyków – poprawia się wrażliwość na insulinę oraz zmniejsza się insulinoodporność. Ponadto weganie są mniej narażeni na zachorowanie na cukrzycę.
Kolejny argument przemawiający za stosowaniem diety wegańskiej jest możliwość obniżenia masy ciała bez efektu jojo. Co więcej, utrata masy ciała nie jest zależna od ćwiczeń. Ważne jest jednak aby spożywać zbilansowane posiłki, dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta wegańska jest niemal beztłuszczowa, za to bogata w wiele cennych dla organizmów minerałów, takich jak magnes, potas, żelazo i kwas foliowy.
Jadłospis wegan
W jadłospisie weganina liczy się różnorodność – im więcej produktów wprowadzimy do codziennych posiłków, tym lepiej. Warto jednak pamiętać, aby bazować głównie na nieprzetworzonych produktach i umiejętnie stosować obróbkę termiczną, która może ograniczyć ilość cennych minerałów w zjadanych warzywach.
W jadłospisie weganina powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa strączkowe, które dostarczają wartościowego białka, a więc mogą zastąpić mięso. Ponadto, warzywa strączkowe, na przykład ciecierzyca, to baza do wielu różnych pysznych potraw. Z ciecierzycy można zrobić hummus lub burgera także pożywną zupę krem. Warto wspomnieć o produktach sojowych, takich jak ser tofu i mleko. Nie można pominąć także owoców i produktów sypkich z certyfikatem bio, takich jak kasza, makarony, ryże i płatki, które kupić można w sklepie internetowym Oliwki etc. W diecie wegańskiej istotną rolę odgrywają tłuszcze roślinne, których źródłem są orzechy, oleje, oliwa, nasiona i pestki. Tak zwany dobry tłuszcz zawarty jest także w oliwkach – oliwki nadziewane z migdałami to pełnowartościowa przekąska, dostarczająca wielu cennych składników i witamin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana