Artykuł sponsorowany

Które gazy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym?

Które gazy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym?

W branży spożywczej wykorzystuje się wiele gazów technicznych. Umożliwiają one utrzymanie wysokiej jakości żywności w długim czasie, są wykorzystywane w procesach produkcyjnych. Ich stosowanie wymaga zadbania o wyjątkową czystość, dlatego są poddawane częstym i szczegółowym kontrolom. Dowiedz się, które gazy są szczególnie popularne w produkcji żywności.

Rola gazów w przemyśle spożywczym

Stosowanie gazów technicznych w branży spożywczej pozwala na:

  • bezpieczne pakowanie produktów,

  • ochronę wyrobów przed utlenianiem,

  • zapobieganie utracie świeżości, aromatu oraz smaku,

  • zapobieganie rozwojowi pleśni, grzybów i bakterii,

  • ograniczanie przemiany materii w owocach i warzywach,

  • nasycanie napojów chłodzących i musujących,

  • spienianie i utwardzanie produktów,

  • uzyskiwanie pożądanej konsystencji wyrobów,

  • wytwarzanie sypkich kultur bakterii,

  • chłodzenie żywności podczas przechowywania i transportu.

Jak podkreślają specjaliści firmy KARO, odpowiednio dobrane gazy wspomagają proces produkcji i pakowania żywności. Znacząco spowalniają jej psucie się i rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Z uwagi na bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi, muszą one cechować się najwyższą jakością oraz czystością.

Najpopularniejsze gazy stosowane w przemyśle spożywczym

Jednym z popularniejszych gazów spożywczych jest dwutlenek węgla. Ma on znaczenie w przedłużaniu okresu przydatności produktów do spożycia. To także sprawdzony środek służący do nasycania napojów gazowanych. Jest ważnym elementem procesu produkcji piwa i wina musującego, stosuje się go do pakowania żywności.

Z kolei azot wykorzystuje się do wypierania oraz zastępowania tlenu w opakowaniach na chwilę przed ich ostatecznym zamknięciem. Służy zatem do pakowania i przechowywania żywności w specjalnej atmosferze ochronnej. Ciekły przynosi efekty w postaci szybkiego zamrożenia produktów.

Tlen powstrzymuje rozwój organizmów beztlenowych, podtrzymuje czerwony kolor mięsa. Przedłuża zdatność produktów do spożycia, ułatwia trwałe pakowanie. Jest bardzo ważny dla prawidłowego „oddychania” owoców i warzyw.

Kolejnym gazem technicznym jest argon, który otrzymuje się z destylacji ciekłego powietrza. Ma znaczenie w procesie produkcji artykułów, głównie tych, które są pakowane do puszek oraz butelek. Jest bezpieczny, nietoksyczny, bezwonny i bezsmakowy. Stosuje się go w niewielkich ilościach.

Popularność gazów spożywczych wynika z coraz większego nacisku na zdrowe żywienie oraz rezygnację z dodatków konserwujących. Ich stosowanie jest w pełni bezpieczne dla konsumentów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.