Które gazy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym?
W branży spożywczej wykorzystuje się wiele gazów technicznych. Umożliwiają one utrzymanie wysokiej jakości żywności w długim czasie, są wykorzystywane w procesach produkcyjnych. Ich stosowanie wymaga zadbania o wyjątkową czystość, dlatego są poddawane częstym i szczegółowym kontrolom. Dowiedz się, które gazy są szczególnie popularne w produkcji żywności.
Rola gazów w przemyśle spożywczym
Stosowanie gazów technicznych w branży spożywczej pozwala na:
bezpieczne pakowanie produktów,
ochronę wyrobów przed utlenianiem,
zapobieganie utracie świeżości, aromatu oraz smaku,
zapobieganie rozwojowi pleśni, grzybów i bakterii,
ograniczanie przemiany materii w owocach i warzywach,
nasycanie napojów chłodzących i musujących,
spienianie i utwardzanie produktów,
uzyskiwanie pożądanej konsystencji wyrobów,
wytwarzanie sypkich kultur bakterii,
chłodzenie żywności podczas przechowywania i transportu.
Jak podkreślają specjaliści firmy KARO, odpowiednio dobrane gazy wspomagają proces produkcji i pakowania żywności. Znacząco spowalniają jej psucie się i rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Z uwagi na bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi, muszą one cechować się najwyższą jakością oraz czystością.
Najpopularniejsze gazy stosowane w przemyśle spożywczym
Jednym z popularniejszych gazów spożywczych jest dwutlenek węgla. Ma on znaczenie w przedłużaniu okresu przydatności produktów do spożycia. To także sprawdzony środek służący do nasycania napojów gazowanych. Jest ważnym elementem procesu produkcji piwa i wina musującego, stosuje się go do pakowania żywności.
Z kolei azot wykorzystuje się do wypierania oraz zastępowania tlenu w opakowaniach na chwilę przed ich ostatecznym zamknięciem. Służy zatem do pakowania i przechowywania żywności w specjalnej atmosferze ochronnej. Ciekły przynosi efekty w postaci szybkiego zamrożenia produktów.
Tlen powstrzymuje rozwój organizmów beztlenowych, podtrzymuje czerwony kolor mięsa. Przedłuża zdatność produktów do spożycia, ułatwia trwałe pakowanie. Jest bardzo ważny dla prawidłowego „oddychania” owoców i warzyw.
Kolejnym gazem technicznym jest argon, który otrzymuje się z destylacji ciekłego powietrza. Ma znaczenie w procesie produkcji artykułów, głównie tych, które są pakowane do puszek oraz butelek. Jest bezpieczny, nietoksyczny, bezwonny i bezsmakowy. Stosuje się go w niewielkich ilościach.
Popularność gazów spożywczych wynika z coraz większego nacisku na zdrowe żywienie oraz rezygnację z dodatków konserwujących. Ich stosowanie jest w pełni bezpieczne dla konsumentów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana