Kultowe dania kuchni amerykańskiej
Dania amerykańskie w większości z nas kojarzą się z fast foodami rodem z restauracji takich jak McDonald’s czy KFC. A te, jak wiemy, choć smakują dobrze, nie należą do najzdrowszych. Nie oznacza to jednak, że tak musi być zawsze. Potrawy z USA mogą być bowiem i smaczne, i zdrowe. Wystarczy tylko wiedzieć, czym powinny wyróżniać się kultowe dania kuchni amerykańskiej.
Król Burger
Ostatnie kilka lat w gastronomii należą do burgerów. Hamburgera, jedno z najbardziej popularnych obecnie w naszym kraju kultowych dań kuchni amerykańskiej możemy zjeść w wielu lokalach. Wybór jest naprawdę duży. Nie zawsze jednak znajdziemy w nim prawdziwie amerykański smak. A czym powinien wyróżniać się prawdziwy amerykański burger?
W burgerze ważne są trzy elementy, a mianowicie kotlet, bułka oraz dodatki. To od nich zależy bowiem, czy potrawa będzie smaczna, a jednocześnie zgodna z amerykańską tradycją. Ta zaś mówi, że w klasycznym burgerze musi znaleźć się kotlet ze stuprocentowej, świeżej i wysokiej jakości wołowiny. Ponadto mięso powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy wołowej. W mięsie, z którego robione są kotlety, powinno znajdować się nie więcej niż 20-30% tłuszczu. A jak wiemy, w różnych częściach tuszy jego ilość także jest różna. Najbardziej odpowiednimi na kotlety do hamburgerów są łopatki i antrykoty. Może także być i rostbef, ale nie inne. I co najważniejsze – kotlet nie może być przygotowywany z mieszanki mięs.
A co bułką? Zapytaliśmy o to naszego rozmówcę z Brooklyn Pizza Club w Białymstoku:
Bułka stanowi drugi ważny element burgera. Dobra bułka zaś to taka, która jest upieczona z mąki pszennej, a przed podaniem odpowiednio podgrillowana. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskujemy właściwy stopień chrupkości, którą tak wszyscy uwielbiamy.
A co z dodatkami?
Dodatki w przypadku burgera stanowią przysłowiową kropkę nad i. Z pewnością w hamburgerze nie może zabraknąć dobrego sosu. Pośród dostępnych opcji najlepiej sprawdzą się dobry jakościowo ketchup, musztarda czy majonez. Ciekawym dodatkiem może być także sos BBQ lub tysiąca wysp – wyjaśnia nasz rozmówca.
Wyśmienite żeberka
Drugim sztandarowym daniem kuchni amerykańskiej są żeberka. Czym powinno się charakteryzować to danie, aby spełniać oczekiwania smakoszy i być zgodne z tradycyjnymi przepisami?
Amerykanie uwielbiają żeberka, w związku z tym możemy je zjeść dosłownie w każdym stanie. Ile stanów, tyle smaków, ale jest jeden element, który łączy wszystkie te dania – powstają one w piekarniku lub na specjalnym grillu z wysokiej jakości tuszy wieprzowej.
Amerykańskie żeberka powinny wyróżniać się smakiem i delikatnym aromatem dymu. Ponadto powinny być dobrze wypieczone, ale i miękkie w środku. Z pewnością zaś nie powinny być nadmiernie tłuste. Wbrew powszechnie przyjętym opiniom jest to możliwe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana