Maszyny warzywnicze na zamówienie - wybierz swoją
Współcześnie właściciele gospodarstw rolnych coraz chętniej korzystają z nowoczesnych systemów maszyn. Wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań pozwala usprawnić proces przygotowania gleby, sadzenia, pielęgnacji i produkcji. Z użyciem specjalistycznych narzędzi, można sortować, przenosić, myć i przechowywać warzywa znacznie efektywniej. Jakie maszyny warzywnicze są dostępne w ofercie producentów?
Maszyny warzywnicze — jakie można zamówić?
Gospodarstwa rolne mają bardzo szeroki zakres działalności. Niektóre z nich zajmują się produkcją, inne pakowaniem, a jeszcze inne sprzedażą płodów rolnych. Skorzystanie z urządzeń, które usprawnią proces przedsprzedażowej obróbki warzyw korzeniowych, może okazać się świetnym pomysłem na poprawienie wydajności całej działalności.
Maszyny warzywnicze pozwalają na podniesienie efektywności każdego z etapów, przez jaki przechodzą warzywa przed sprzedażą. Mowa tu o czynnościach takich jak:
rozładunek,
dozowanie,
wstępne oczyszczanie — tzw. płuczka warzyw,
oddzielenie ziemi, kamieni i innych zabrudzeń,
czyszczenie,
mycie,
obcinanie,
sortowanie.
selekcja ręczna — przenośniki selekcyjne i taśmowe,
warzenie, pakowanie.
Wiele firm oferuje zarówno pojedyncze maszyny warzywnicze, jak i gotowe linie technologiczne, które zostają dostosowane do wymagań konkretnego gospodarstwa. Na rynku dostępny jest między innymi sprzęt do obróbki ziemniaków, buraków, cebuli, marchwi i pozostałych roślin okopowych. Produkcją urządzeń dla sektora rolniczego zajmuje się między innymi firma SFAMASZ.
Dlaczego warto zdecydować się na maszyny warzywnicze?
Na przykładzie sortowania można wykazać, że wykorzystanie maszyn znacznie ułatwia prowadzenie działalności rolniczej. Wielkość urządzenia powinna zostać dopasowana do wydajności produkcji, rodzaju warzyw oraz ich dalszego przeznaczenia. Dzięki jej zastosowaniu można skutecznie uzupełnić ciągi produkcyjne np. w przetwórstwie cebuli lub ziemniaka w średnich i dużych gospodarstwach.
Kolejnym wartym uwagi rozwiązaniem są maszyny do cięcia szczypioru. Zabieg ten wykonywany ręcznie okazuje się bardzo pracochłonny, zwłaszcza przy bardzo wysokich plonach cebuli.
Okazuje się również, że niektóre narzędzie służące do przygotowywania owoców i warzyw do sprzedaży mają mniej niekorzystny wpływ na środowisko, niż obróbka ręczna. Wiąże się to z ograniczonym zużyciem wody, co przekłada się jednocześnie na mniejszą ilość ścieków. Takie rozwiązania są więc sposobem nie tylko na poprawę wydajności, ale również na racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana