Najciekawsze rodzaje alkoholi z Kaukazu
Kaukaz to jeden z ciekawszych rejonów świata. Znajdujący się na granicy Wschodniej Europy i Zachodniej Azji stanowi granicę, na której mieszają się wpływy kulturowe z obu tych kontynentów. Kaukaska kuchnia, tak odmienna od tego co znamy na co dzień, przyciąga w ostatnich czasach bardzo duże zainteresowanie. Nie inaczej jest w przypadku alkoholi.
Co się pije na Kaukazie?
Kaukaz, czyli Gruzja, Armenia oraz Azerbejdżan, to rejon kojarzony przede wszystkim z wybornymi winami – ciepły klimat oraz nasłonecznione górskie stoki to doskonałe warunki do uprawy winogron i innych owoców. Ale wina to nie wszystko. Bardzo popularnymi trunkami wśród mieszkańców Kaukazu są również wódki. Nawet Azerowie, w znacznej większości muzułmanie, piją dość dużo – na weselach i przy innych dużych okazjach.- Mimo, że alkohol spożywany jest bardzo chętnie, szczególnie w górskich rejonach Kaukazu, to widok pijanego rdzennego mieszkańca, który zataczałby się w drodze do domu jest niezwykle rzadki – mówi przedstawiciel łódzkiej restauracji Lawasz, specjalizującej się w daniach kuchni gruzińskiej.
Armenia
Mieszkańcu Armenii szczególnie upodobali sobie koniaki. Najpopularniejsze z nich występują pod nazwą Ararat, wytwarzane już od 1887 roku. Bardzo popularnym trunkiem jest również tutowka, czyli destylat z owoców morwy – powszechny wśród Ormian pogląd głosi, że niewielkie, ale codzienne spożywaniu tutowki sprzyja długowieczności,która ma 68 % alkoholu. Bardzo wielu mieszkańców samodzielnie przygotowuje tutowke własnoręcznie, dlatego nie ma problemu z jej dostępnością. Zanim jednak spróbujemy powinniśmy mieć świadomość, że jest to trunek bardzo mocny – zawartość alkoholu wynosi powyżej 50%. Innym pędzonym domowymi metodami alkoholem jest kiziłem, czyli bimber z owoców derenia.Gruzja
Według Gruzinów to właśnie ich kraj jest ojczyzną winą, gdyż to tutaj opracowano metody wytwarzania tego szlachetnego trunku. Choć historycy nie są jednogłośni w tej kwestii, nie da się zaprzeczyć, że gruzińskie wina są alkoholami zachwycającymi wybornym smakiem. Główne regiony produkcji wina – Kachetia oraz Kartlia, położone są we wschodnich częściach kraju. Do najpopularniejszych gatunków należą czerwone, półsłodkie wino kindzmarauli oraz khvanchkara. Bardzo lubiane jest również białe wytrawne tsinandali. Poza winem zdecydowanie warto spróbować czaczy, czyli najmocniejszego gruzińskiego trunku. W wersji handlowej alkohol ten ma moc do 50%, choć domowe produkty mogą osiągnąć nawet 70%. Stanowi ona odpowiednich włoskiej grappy, wytwarzana jest z wytłoków winogronowych. Warte uwagi są również koniaki, takie jak pachnący orzechami i wanilią sarajishvili.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana