O czym mówi twardość wody kranowej?
Słyszałeś, że picie twardej wody powoduje kamicę nerkową? To bardzo powszechny i silnie zakorzeniony mit. Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego woda jest twarda i co w praktyce oznacza miękkość i twardość wody, jesteś w dobrym miejscu, dowiesz się tego wszystkiego z artykułu. W trakcie lektury zyskasz argumenty w dyskusji z tymi, którzy straszą bolesną chorobą, jak tylko zobaczą, że pijesz wodę prosto z kranu.
Ekspert z firmy Aquaphor Water Filters:
Twardość wody kranowej oznacza, że są w niej obecne minerały. Woda twarda jest zdatna do picia, jednak niesmaczna, a za sprawą wapnia brudzi naczynia, zlew i armaturę. Nasza firma oferuje różne urządzenia, które skutecznie oczyszczają wodę i rozwiązują problem twardej wody.
Co znaczy, że woda w kranie jest twarda?
Twardość wody badana jest przez Miejskie Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (w skrócie MPWiK), które na swoich stronach internetowych publikują raporty dostępne do wglądu dla każdego. W niektórych rejonach Polski woda jest jednak tak twarda, że do potwierdzenia tego faktu nie potrzeba badań laboratoryjnych. W okamgnieniu kamień osadza się na dnie i ściankach czajnika, na zlewie i armaturze pojawiają się białawe plamki, a na powierzchni świeżo zaparzonej herbaty pływa osad. Znasz to? Jeśli tak, to znaczy, że masz bardzo twardą wodę. Czym jest twarda woda?
Twardość wody ustala się na podstawie zawartości minerałów – głównie wapnia i magnezu, ale także potasu. Im więcej minerałów, tym woda jest twardsza. Na pewno na myśl przychodzi Ci porównanie wody mineralnej ze sklepowych półek z twardą (też przecież mineralną) wodą z kranu. Różnice w smaku biorą się ze stężenia i proporcji życiodajnych pierwiastków.
Dlaczego kamień osadza się w czajniku do gotowania wody?
Kamień w czajniku pobudza wyobraźnię i to on odpowiada za mit wspomniany na początku artykułu. Prosta analogia – kamień w wodzie równa się kamieniowi w nerkach. Zauważ jednak, że kiedy jesz produkty z wapniem (np. nabiał), nie martwisz się o zdrowie nerek. Podobnie, kiedy łykasz suplementy z minerałami. Nie martw się więc, pijąc kranówkę.
Skąd właściwie bierze się kamień w czajniku? Podgrzewanie wytrąca część minerałów, które przywierają do naczynia. Dzięki gotowaniu woda staje się miększa. Zauważyłeś na pewno jednak, że przegotowana woda nie smakuje tak dobrze. Czy jest inny sposób na pozbycie się kamienia z kranówki? Jest ich wiele.
Domowe sposoby na twardą wodę
Najprostszy sposób na poprawę smaku i właściwości wody to filtrowanie jej w dzbanku. Podstawowe z filtrami węglowymi pozbędą się minerałów, przez co woda będzie miękka, czajnik czysty, a Ty zawsze będziesz miał dostęp do świeżej wody za grosze. Zaawansowane czajniki z filtrem usuwają nawet najmniejsze drobiny – bakterie, wirusy, alergeny. Są mobilne, możesz je zabrać ze sobą nawet na biwak.
Czajniki do filtrowania nie załatwią problemu nieustannie zakamienionego zlewu, plam na prysznicu, czy nawet utrudnionego czyszczenia. Na dodatek w twardej wodzie detergenty nie działają tak, jak powinny, przez co zużywasz ich więcej. Na to też jest rozwiązanie. Wystarczy zamontować np. system odwróconej osmozy Aquaphor serii RO lub stację zmiękczania wody. Woda prosto z kranu będzie krystalicznie czysta i miękka. Gotowa do picia, doskonała do sprzątania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana