Artykuł sponsorowany

O czym mówi twardość wody kranowej?

O czym mówi twardość wody kranowej?

Słyszałeś, że picie twardej wody powoduje kamicę nerkową? To bardzo powszechny i silnie zakorzeniony mit. Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego woda jest twarda i co w praktyce oznacza miękkość i twardość wody, jesteś w dobrym miejscu, dowiesz się tego wszystkiego z artykułu. W trakcie lektury zyskasz argumenty w dyskusji z tymi, którzy straszą bolesną chorobą, jak tylko zobaczą, że pijesz wodę prosto z kranu.

Ekspert z firmy Aquaphor Water Filters:

Twardość wody kranowej oznacza, że są w niej obecne minerały. Woda twarda jest zdatna do picia, jednak niesmaczna, a za sprawą wapnia brudzi naczynia, zlew i armaturę. Nasza firma oferuje różne urządzenia, które skutecznie oczyszczają wodę i rozwiązują problem twardej wody.

Co znaczy, że woda w kranie jest twarda?

Twardość wody badana jest przez Miejskie Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (w skrócie MPWiK), które na swoich stronach internetowych publikują raporty dostępne do wglądu dla każdego. W niektórych rejonach Polski woda jest jednak tak twarda, że do potwierdzenia tego faktu nie potrzeba badań laboratoryjnych. W okamgnieniu kamień osadza się na dnie i ściankach czajnika, na zlewie i armaturze pojawiają się białawe plamki, a na powierzchni świeżo zaparzonej herbaty pływa osad. Znasz to? Jeśli tak, to znaczy, że masz bardzo twardą wodę. Czym jest twarda woda?

Twardość wody ustala się na podstawie zawartości minerałów – głównie wapnia i magnezu, ale także potasu. Im więcej minerałów, tym woda jest twardsza. Na pewno na myśl przychodzi Ci porównanie wody mineralnej ze sklepowych półek z twardą (też przecież mineralną) wodą z kranu. Różnice w smaku biorą się ze stężenia i proporcji życiodajnych pierwiastków.

Dlaczego kamień osadza się w czajniku do gotowania wody?

Kamień w czajniku pobudza wyobraźnię i to on odpowiada za mit wspomniany na początku artykułu. Prosta analogia – kamień w wodzie równa się kamieniowi w nerkach. Zauważ jednak, że kiedy jesz produkty z wapniem (np. nabiał), nie martwisz się o zdrowie nerek. Podobnie, kiedy łykasz suplementy z minerałami. Nie martw się więc, pijąc kranówkę.

Skąd właściwie bierze się kamień w czajniku? Podgrzewanie wytrąca część minerałów, które przywierają do naczynia. Dzięki gotowaniu woda staje się miększa. Zauważyłeś na pewno jednak, że przegotowana woda nie smakuje tak dobrze. Czy jest inny sposób na pozbycie się kamienia z kranówki? Jest ich wiele.

Domowe sposoby na twardą wodę

Najprostszy sposób na poprawę smaku i właściwości wody to filtrowanie jej w dzbanku. Podstawowe z filtrami węglowymi pozbędą się minerałów, przez co woda będzie miękka, czajnik czysty, a Ty zawsze będziesz miał dostęp do świeżej wody za grosze. Zaawansowane czajniki z filtrem usuwają nawet najmniejsze drobiny – bakterie, wirusy, alergeny. Są mobilne, możesz je zabrać ze sobą nawet na biwak.

Czajniki do filtrowania nie załatwią problemu nieustannie zakamienionego zlewu, plam na prysznicu, czy nawet utrudnionego czyszczenia. Na dodatek w twardej wodzie detergenty nie działają tak, jak powinny, przez co zużywasz ich więcej. Na to też jest rozwiązanie. Wystarczy zamontować np. system odwróconej osmozy Aquaphor serii RO lub stację zmiękczania wody. Woda prosto z kranu będzie krystalicznie czysta i miękka. Gotowa do picia, doskonała do sprzątania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.