Od czego zależy jakość artykułów mleczarskich?
Okazuje się, że produkcja oraz zużycie produktów mleczarskich każdego roku wzrasta. Wraz ze wzrostem świadomości potencjalnych konsumentów, rośnie również jakość tychże wyrobów. Nie ma wątpliwości, że artykuły mleczarskie stanowią podstawę codziennego żywienia. Podstawą jest samo mleko, od czego zależy jego jakość? Szczegóły zostały przedstawione poniżej.
Parametry chemiczne wyrobów mlecznych
Na jakość produktów, których bazowym składnikiem jest mleko, wpływ mają parametry chemiczne takich wyrobów. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na zawartość tłuszczu oraz białka, ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A, D, E i K czy składników mineralnych, jak wapń bądź fosfor. Istotna jest również mikroflora, w tym zawartość komórek drobnoustrojów oraz komórek somatycznych.
Aspekt jakości należy rozważać od początku procesu produkcji mleka. Wiele zależy przecież od standardów hodowli zwierząt, przede wszystkim krów, dopiero później uwagę zwraca się na standardy przetwarzania tego wyrobu. Eksperci uznają także, że wyroby mleczne mogą ulegać zmianom jakościowym w wyniku ocieplenia klimatu. W tym aspekcie rozważać należy przede wszystkim zmniejszoną laktację zwierzyny dojnej w czasie przedłużających się upałów oraz spadek zawartości cennych wartości w surowym mleku.
Na jakość finalnego artykułu mlecznego wpływają również półprodukty, w tym proszki mleczne, proszki serwatkowe czy kazeina. Właśnie dlatego najlepiej rozpocząć współpracę tylko z renomowanym dostawcą, którego biznesowymi partnerami pozostają międzynarodowe koncerny i cenieni producenci nabiału, jak SZALPOL.
Produkcja, transport i magazynowanie
Wyroby mleczne mogą być doskonałej jakości, natomiast na ich psucie ogromny wpływ ma sam proces wytwarzania, transportowania oraz przechowywania. To dlatego szczególną uwagę zwraca się na zachowanie reżimu sanitarnego oraz higieny wszelkich urządzeń produkcyjnych i sprzętów, które mają styczność z wyrobem mleczarskim. Wciąż dużym problemem okazuje się na przykład proces pasteryzacji, w którego trakcie dochodzi do zanieczyszczenia produktu.
Nie ma wątpliwości, że na stan higieniczny mleka wpływ ma odpowiednio dopasowane opakowanie oraz przechowywanie produktów mlecznych w specjalnych, chłodniczych warunkach. Właśnie dlatego artykuły mleczarskie muszą być poddawane analizie laboratoryjnej, zaś w halach produkcyjnych muszą być przeprowadzane regularne kontrole jakości. Dzięki temu udaje się nie tylko zachować najwyższe standardy w zakresie jakości oferowanych wyrobów ostatecznym konsumentom, ale także stale je zwiększać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana