Artykuł sponsorowany

Od czego zależy jakość artykułów mleczarskich?

Od czego zależy jakość artykułów mleczarskich?

Okazuje się, że produkcja oraz zużycie produktów mleczarskich każdego roku wzrasta. Wraz ze wzrostem świadomości potencjalnych konsumentów, rośnie również jakość tychże wyrobów. Nie ma wątpliwości, że artykuły mleczarskie stanowią podstawę codziennego żywienia. Podstawą jest samo mleko, od czego zależy jego jakość? Szczegóły zostały przedstawione poniżej.

Parametry chemiczne wyrobów mlecznych

Na jakość produktów, których bazowym składnikiem jest mleko, wpływ mają parametry chemiczne takich wyrobów. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na zawartość tłuszczu oraz białka, ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak A, D, E i K czy składników mineralnych, jak wapń bądź fosfor. Istotna jest również mikroflora, w tym zawartość komórek drobnoustrojów oraz komórek somatycznych.

Aspekt jakości należy rozważać od początku procesu produkcji mleka. Wiele zależy przecież od standardów hodowli zwierząt, przede wszystkim krów, dopiero później uwagę zwraca się na standardy przetwarzania tego wyrobu. Eksperci uznają także, że wyroby mleczne mogą ulegać zmianom jakościowym w wyniku ocieplenia klimatu. W tym aspekcie rozważać należy przede wszystkim zmniejszoną laktację zwierzyny dojnej w czasie przedłużających się upałów oraz spadek zawartości cennych wartości w surowym mleku.

Na jakość finalnego artykułu mlecznego wpływają również półprodukty, w tym proszki mleczne, proszki serwatkowe czy kazeina. Właśnie dlatego najlepiej rozpocząć współpracę tylko z renomowanym dostawcą, którego biznesowymi partnerami pozostają międzynarodowe koncerny i cenieni producenci nabiału, jak SZALPOL.

Produkcja, transport i magazynowanie

Wyroby mleczne mogą być doskonałej jakości, natomiast na ich psucie ogromny wpływ ma sam proces wytwarzania, transportowania oraz przechowywania. To dlatego szczególną uwagę zwraca się na zachowanie reżimu sanitarnego oraz higieny wszelkich urządzeń produkcyjnych i sprzętów, które mają styczność z wyrobem mleczarskim. Wciąż dużym problemem okazuje się na przykład proces pasteryzacji, w którego trakcie dochodzi do zanieczyszczenia produktu.

Nie ma wątpliwości, że na stan higieniczny mleka wpływ ma odpowiednio dopasowane opakowanie oraz przechowywanie produktów mlecznych w specjalnych, chłodniczych warunkach. Właśnie dlatego artykuły mleczarskie muszą być poddawane analizie laboratoryjnej, zaś w halach produkcyjnych muszą być przeprowadzane regularne  kontrole jakości. Dzięki temu udaje się nie tylko zachować najwyższe standardy w zakresie jakości oferowanych wyrobów ostatecznym konsumentom, ale także stale je zwiększać.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.