Opakowana dla dań gotowych i garmażeryjnych
Zakup gotowych potraw i dań garmażeryjnych jest bardzo wygodny – zwłaszcza jeśli prowadzisz tryb życia nie zapewniający wiele czasu na samodzielne gotowanie. Dania gotowe muszą być sprzedawane w specjalnych opakowaniach. Dzięki temu produkty będą mogły dłużej zachować świeżość, a także będą chronione przed czynnikami zewnętrznymi. Czym charakteryzują się opakowania do garmażerii i gotowych potraw?
Podstawowa funkcja opakowań spożywczych
Funkcją opakowań jest zapewnienie, aby znajdujący się w nich produkt był odpowiednio chroniony przed czynnikami zewnętrznymi oraz uszkodzeniami mechanicznymi. Opakowania muszą być zatem na tyle solidne, żeby niełatwo ulegały zniszczeniu. Dotyczy to również pudełek kartonowych. Materiał, z którego wykonane są pudełka, musi mieć też inną ważną cechę – nie może wchodzić w reakcję z jedzeniem. Jak tłumaczy pracownik drukarni Dem Druk, kartony, na których drukowane są opakowania, muszą uzyskać certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Tyczy się to również farb i lakierów używanych do wytwarzania pudełek. Wpływa to zarówno na jakość zawartości, jak i na bezpieczeństwo klientów. Opakowanie ma chronić żywność między innymi przed wysychaniem, zabrudzeniem czy utratą świeżości.
Obecnie coraz ważniejsza staje się ekologiczność opakowań. Im bardziej przyjazne dla środowiska będą, tym lepiej. Ciekawym rozwiązaniem są ekologiczne tacki papierowe do zgrzewu. Do ich produkcji wykorzystuje się 85% mniej plastiku niż w przypadku standardowo stosowanych opakowań.
Cechy dobrych opakowań
Opakowania dla dań gotowych i garmażeryjnych muszą być dopasowane do produktu pod względem jego rodzaju, wielkości oraz specyfiki. Wykorzystuje się więc pudełka z różnych materiałów: kartonu, metalu, szkła czy też tworzyw sztucznych. Kolejną ważną cechą jest estetyka opakowania – jego wygląd ma zachęcać do zakupu danego produktu. Stanowi on też w pewien sposób wizytówkę firmy. Dlatego ważne jest, aby opakowania były dobrze zaprojektowane, zarówno pod względem wykrojnika, jak i szaty graficznej. Ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, kiedy firma decyduje się na innowacyjne rozwiązania. Tacki papierowe do zgrzewu z indywidualnym nadrukiem będą świetną promocją dla danego przedsiębiorstwa.
Kartonowe opakowania do gastronomii
Jednym z materiałów, którego używa się do wytwarzania opakowań spożywczych, jest karton. Wykorzystuje się go często w przypadku jedzenia na wynos. Fast foody, ale też dania z restauracji, mogą być wygodnie dostarczane w ten sposób. Jest to szczególnie popularne w 2020 roku, kiedy zamówienie jedzenia do domu to bezpieczniejsza opcja niż udanie się do lokalu gastronomicznego.
W kartonach sprzedaje się też wyroby garmażeryjne, takie jak makaron, ryż czy kasze. Wykorzystuje się je również do dań mrożonych, na przykład pizzy czy paluszków rybnych. Zaletą kartonowych opakowań dla gastronomii jest niski koszt ich produkcji, a także łatwe składanie. Przechowywanie w nich jedzenia jest wygodne i bezpieczne, a transport pudełek nie stanowi problemu.
Oczywiście kartonowe opakowania występują nie tylko jako prostopadłościany. Można je spotkać pod postacią kubełków, rożków czy papierowych tacek do zgrzewu. Mają różne kształty i wykorzystują pomysłowe rozwiązania, dzięki czemu przechowywanie w nich żywności jest jeszcze bardziej komfortowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana