Artykuł sponsorowany

Po czym poznać oryginalne włoskie wędliny?

Po czym poznać oryginalne włoskie wędliny?

Salami, bresaola, pancetta, prosciutto – oryginalne włoskie wędliny słyną z najwyższej jakości i wyjątkowego smaku. Stanowią jeden z kluczowych składników włoskich dań, ale można też zajadać się z nimi po prostu w połączeniu ze świeżym pieczywem. Przyjrzyjmy się bliżej najsłynniejszym rodzajom włoskich wędlin oraz temu, w jaki sposób możemy je rozpoznać.

Salami wytwarza się dziś w wielu krajach, choćby na Węgrzech, ale warto pamiętać, że ta dojrzewająca wędlina wywodzi się właśnie z Italii, w której znana była już w starożytności. Suchą kiełbasę z charakterystycznym dodatkiem słoniny produkuje się tam w różnych odmianach – od pikantnego salami z Neapolu, po delikatne salami mediolańskie. Na liście słynnych włoskich wędlin dojrzewających znajdziemy także wołową bresaolę, długo moczoną w solance, oraz prosciutto crudo wytwarzane ze świńskiego udźca. Dojrzewa również pancetta, czyli boczek niezbędny do przygotowania spaghetti carbonara. Ale do oryginalnych wędlin włoskich zaliczymy też niedojrzewające prosciutto cotto – chudą szynkę parzoną ze schabu wieprzowego.

Oryginalne włoskie wędliny – jak je poznać?

Po pierwsze, sprawdźmy etykietę i skład – tłumaczy przedstawiciel sklepu z produktami włoskimi Renik. – Włoskie wędliny powinny być wyprodukowane tylko z naturalnych składników, takich jak mięso, sól i inne przyprawy. Należy unikać wędlin zawierających konserwanty i barwniki. Na etykietach znaleźć też możemy informacje o ewentualnych nagrodach i wyróżnieniach w konkursach oraz degustacjach, co stanowi dodatkowe świadectwo jakości.

Po drugie, należy zwrócić uwagę na region pochodzenia. Włoska wędlina powinna być oznaczona jako DOP (Denominazione di Origine Protetta) lub IGP (Indicazione Geografica Protetta). Takie oznaczenie świadczy o tym, że wyprodukowano ją w określonym regionie Włoch, spełniając przy tym wymagania dotyczące składników oraz sposobu produkcji. Oryginalne włoskie wędliny wytwarza się bowiem ręcznie zgodnie z tradycyjnymi metodami – z odpowiednio długim suszeniem i dojrzewaniem włącznie.

Na koniec jeszcze jedna, kluczowa kwestia. Jeśli mieliśmy już okazję próbować oryginalnych włoskich wędlin, to sami będziemy mogli odróżnić je od podróbek. Poznamy ich smak, intensywny i równomierny, ocenimy soczystość i miękkość. Bo przecież to właśnie nasze doznania są tutaj najważniejsze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.