Po czym poznać prawdziwą amerykańską pizzę?
Deep Dish Pizza, American Pan Pizza – coraz więcej lokali oferuje już nie tylko włoską pizzę, ale również amerykańskie wersje. Wyjaśniamy, czym odznacza się prawdziwa pizza przygotowywana na bazie przepisów z USA, co ją odróżnia od włoskiej pizzy i jakich składników używa się do jej przygotowania. Przeczytaj i daj się przekonać do amerykańskiej pizzy.
Ameryka słynie z wieloskładnikowej pizzy
Włochy to ojczyzna pizzy, ale to w Stanach Zjednoczonych zyskała ona wyjątkową i niespotykaną nigdzie indziej popularność. Ciężko się temu dziwić, wszak dania typu fast food są tam często konsumowane, a pizza stała się nawet ważną częścią tamtejszej kultury. Jedzona jest w kraju ze stolicą w Waszyngtonie w wielu postaciach i na różne sposoby, z dodatkiem rozmaitych składników. Ma to bezpośredni wpływ na eksport trendów kulinarnych do innych części świata. Te dotarły również do Polski – w polskich miastach nie brakuje bowiem lokali takich, jak znajdująca się na warszawskim Ursusie pizzeria Big Adriano, która oferuje amerykańskie pizze – wymyśloną w 1943 roku w Chicago Deep Dish Pizzę oraz American Pan Pizzę. Czasem za tę dowolność komponowaniu pizzy Amerykanie są krytykowani przez tradycjonalistów kulinarnych, na przykład we Włoszech, gdzie do pizzy dodaje się mniej składników, ale na pewno nie można im zarzucić tego, że ich innowacyjne podejście nie przyczyniło się do powstania wielu nowych odmian pizzy.
Amerykańska pizza „na bogato”
Grube i puszyste ciasto znak firmowy tej pizzy. W przeciwieństwie do pizzy z Włoch placek na pizzę rozwałkowuje się tak, by był on grubszy. Żeby osiągnąć efekt chrupkości i soczystości, przy przygotowaniu Deep Dish Pizzy ciasto piecze się na wysokiej patelni z olejem. Ze względu na swoją grubość jest ona przyrządzana dłużej niż włoska – nawet do 45 minut. Z racji tego, że jest grubsza i ma wysokie brzegi, daje to możliwość kucharzowi na umieszczenie w niej większej ilości dodatków i składników. Deep Dish Pizza jest wypełniona farszem po same brzegi, a do American Pan Pizza często dodaje się kurczaka. Amerykańskie pizze komponuje się też z szynki, pieczarek, kukurydzy, szarpanej wołowiny czy pepperoni i polewa się je różnymi sosami, na przykład BBQ. To w Stanach Zjednoczonych wyjątkową popularnością cieszy się kontrowersyjna i budząca skrajne emocje pizza hawajska z ananasem, choć warto nadmienić, że przepis na tę pizzę został opracowany w sąsiedniej Kanadzie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana