Polska europejskim potentatem w eksporcie przetworów rybnych
Krajowy eksport przetworów rybnych w ostatnich latach dynamicznie się rozwija. Początek tak korzystnym zmianom dało przystąpienie Polski do Unii Europejskiej. Rodzimi przetwórcy zaczęli inwestować w najnowsze technologie, zwiększając swoje moce produkcyjne. A to przełożyło się na ich międzynarodowy sukces. Czy coś jeszcze miało w tej kwestii znaczenie? Okazuje się, że tak. Chodzi oczywiście o niepowtarzalny smak rodzimych wyrobów!
Eksport przetworów rybnych – do jakich krajów najczęściej trafiają polskie produkty?
Polska skupia się na określonych kierunkach eksportu. Jeśli chodzi o ryby i rodzime przetwory rybne, to te najczęściej trafiają do Niemiec, Francji, Danii, Włoch czy Wielkiej Brytanii.
– Nasze wyroby dostarczamy między innymi do Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii, Danii oraz Rumunii. Jesteśmy nastawieni na nieustanny rozwój, dlatego cały czas inwestujemy w nowe technologie i wysokiej jakości sprzęt. Dzięki pozyskanym dotacjom ze środków unijnych mogliśmy wprowadzić do zakładu nowoczesne technologie wędzenia i pakowania w systemach VACUM i MAP. Na chwilę obecną klientom proponujemy około 40 gatunków ryb wędzonych. Te nie zamykają jednak naszej oferty, bo w niej znajdują się także ryby solone, mrożone i świeże. Zdajemy sobie sprawę z tego, że konsumenci mają wysokie oczekiwania co do spożywanych produktów. Szukają pożywienia, które nie zawiera w swoim składzie szkodliwych dodatków czy konserwantów. Dlatego właśnie każdy wyrób przygotowujemy w zgodzie z tradycyjnymi recepturami. Smak i zapach naszych ryb doceniają nie tylko Polacy, ale i klienci międzynarodowi
– wyjaśnia przedstawiciel Zakładu Przetwórstwa Rybnego Barkas.
Smacznie i zdrowo – tajemnica międzynarodowego sukcesu polskich firm
Unijne dotacje oraz większe możliwości przedsiębiorstw z branży, w oczywisty sposób przełożyły się na międzynarodowy sukces polskich firm. Wydaje się jednak, że największy wpływ na stałe rozwijający się eksport przetworów rybnych – ma smak i wartość odżywcza proponowanych wyrobów.
Polskie przedsiębiorstwa stawiają na wysokojakościowe przetwórstwo oraz promowanie zdrowego stylu życia i odżywania. Nie bez powodu bardzo starannie selekcjonują proponowane ryby. Wszystkie poddają też szczegółowym kontrolom jakości.
Spożywanie świeżych ryb morskich obniża cholesterol i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Liczne badania potwierdzają też, że jadłospis bogaty w ryby oddziałuje na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Jeśli do prozdrowotnych właściwości dodać walory smakowe, uzyskujemy produkty pełne witamin i składników odżywczych, które na dodatek przepysznie smakują! Nie dziwi więc fakt, że na arenie międzynarodowej stały się tak popularne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana