Artykuł sponsorowany

Przechowywanie warzyw i owoców, a chłodnice przemysłowe

Przechowywanie warzyw i owoców, a chłodnice przemysłowe

Warzywa i owoce to szczególny, bo żywy towar. Dlatego też jego przechowywanie musi odbywać się w ściśle określonych warunkach, by zachować świeżość, smak i wygląd produktów. Z tego powodu w przemyśle spożywczym wykorzystuje się dedykowane rozwiązania i nowoczesne technologie, czego przykładem są chłodnice przemysłowe.

Przechowywanie warzyw i owoców

Warzywa i owoce to produkty żywe - wciąż zachodzą w nich procesy życiowe. Naturalny metabolizm polega na pobieraniu tlenu z powietrza, parowaniu i wydzielaniu dwutlenku węgla, a tym samym emisji ciepła. Skutkuje to zjawiskiem ususzki, czyli utratą wody i redukcją masy produktu, a w rezultacie jego niższą wartością handlową. Przechowywanie warzyw i owoców ma na celu zahamowanie tych naturalnych procesów poprzez utrzymanie wysokiej wilgotności i niskiej temperatury otoczenia. Wilgoć nie może być za wysoka (95-98%), by nie dopuścić do rozwoju bakterii i grzybów. Temperatura natomiast nie powinna być zbyt niska – poniżej 0°C zamarza bowiem struktura komórkowa owoców. Właściwą izolację termiczną oraz wilgociową w przechowalniach warzyw i owoców zapewniają chłodnice przemysłowe.

Chłodnice przemysłowe - charakterystyka i zastosowanie

Chłodnice przemysłowe działają na zasadzie wymiennika ciepła - obniżają temperaturę otoczenia przetwarzając czynnik chłodniczy i wydmuchując ochłodzone powietrze. Wyposażone są w wentylatory, rozdzielacz czynnika chłodniczego oraz tacę ociekową na skropliny i system odszraniania. Chłodnice przemysłowe do przechowywania warzyw i owoców muszą posiadać odpowiedni stosunek wydajności pracy do przepływu powietrza. Praca powinna odbywać się w ok. 0°C, zachowując niewielkie różnice temperatur, co zahamuje zjawisko ususzki. Miejsca, w których wykorzystuje się te urządzenia, to:
  • Magazyny, komory chłodnicze, przechowalnie - wszelkie pomieszczenia i urządzenia do przechowywania warzyw i owoców.
  • Zakłady przetwórstwa – chłodnice gwarantują wysoką jakość przetworzonych produktów żywnościowych.
  • Centra dystrybucji – tu ważne jest utrzymanie stabilnych warunków nawet przy dużej rotacji produktów.
  • dojrzewalnie owoców - chłodnice pozwalają optymalizować proces dojrzewania owoców, np. bananów.

Zalety chłodnic przemysłowych

Jakie korzyści przynosi stosowanie chłodnic w przechowalniach warzyw i owoców?
Wyjaśnia to specjalista z firmy Termopol Ice, zajmującej się chłodnictwem przemysłowym: Chłodnice o wysokiej wydajności pracy w niskiej temperaturze przy małych amplitudach gwarantują zachowanie świeżości, barwy i smaku przechowywanej żywności. Odpowiedni poziom wilgotności zmniejsza ususzkę warzyw i owoców. Istotne są też wymiary urządzenia. Długa chłodnica z wieloma wentylatorami o wysokim sprężu to gwarancja idealnej dystrybucji powietrza w pomieszczeniu, co jest istotne przy ciasno pakowanych produktach, np. jabłkach. Z kolei niski profil chłodnicy to oszczędność miejsca w przechowalni. Nowoczesne chłodnice to też łatwa instalacja i proste czyszczenie, a także energooszczędność.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.