Ser na pizzy – jaki powinien być?
Dla niektórych z nas pizza bez odpowiednio dobranego sera nie ma prawdziwego smaku. Chociaż dopuszcza się użycie różnych typów sera do pizzy, to nie każdy z nich będzie zapewniał takie same walory smakowe, zapachowe i estetyczne. Dla wielu oczywistym numerem 1 na pizzy jest mozzarella. Chociaż jest jednym z najpopularniejszych serów do pizzy, to wcale nie oznacza, że nie można wybrać innego! Oto najciekawsze propozycje serów!
Jaki ser do pizzy warto wybrać?
Jak już wspomnieliśmy, jednym z najczęściej stosowanych serów do pizzy jest mozzarella. Dlaczego? To delikatny i kremowy ser, który wytwarza się z bawolego mleka. Jego charakterystyczną cechą jest szybkie topnienie oraz łatwość w uzyskaniu efektu ciągnięcia. To właśnie taki widok roztopionego sera widoczny jest najczęściej w pizzeriach i reklamach. Pełnię smaku mozzarelli można poczuć, kosztując pizzę w lokalu Złoty Róg w Płocku. Innym godnym zainteresowania serem do pizzy jest ementaler. To kolejny z idealnie topiących i ciągnących się serów stosowanych na plackach. Ementaler to ser szwajcarski o bardziej wyrazistym smaku i aromacie niż mozzarella. Jego charakterystycznym elementem są spore dziury. Ementaler jest serem łagodnym, delikatnym w smaku i posiada lekką, orzechową nutę smakową. Dzięki łatwemu topnieniu świetnie sprawdza się w pizzach – tych wegetariańskich, jak i mięsnych.
Jakie jeszcze rodzaje sera można stosować do pizzy?
Oprócz mozzarelli i ementalera zwolennicy serowej pizzy chętnie stosują parmezan. Ten jednak nie może stanowić bazy na pizzy – pod wpływem długotrwałego pieczenia kurczy się i brązowieje. Nie ma więc opcji, by przy pomocy parmezanu stworzyć charakterystyczną ciągnącą się bazę na sosie pomidorowym. Jednak wyrazisty i nieco pikantny posmak w połączeniu z owocową nutą jest zachętą dla niejednego fana serowych dodatków w pizzy. Poza parmezanem warto wypróbować również cheddar. To ser angielski, który ma tendencję do topienia się. Pamiętaj jednak, że tak jak mozzarella i ementaler nie będzie się ciągnąć. Stworzy jednak bardzo charakterystyczną serową skorupkę.
Oprócz wyboru sera ważny jest też moment jego nałożenia. Bazowy ser zawsze układa się na sosie pomidorowym. Jeśli ma on służyć jako dodatek, można go dodać na kilka minut przed zakończeniem pieczenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana