Artykuł sponsorowany

Skład chemiczny i właściwości świeżego mleka krowiego w kontekście serowarstwa

Skład chemiczny i właściwości świeżego mleka krowiego w kontekście serowarstwa

Chociaż w produkcji nabiału wykorzystuje się mleko owcze i kozie, a coraz częściej sięgamy również po mleko wegańskie, np. migdałowe lub sojowe, to jednak mleko krowie wciąż cieszy się największą popularnością. Jego charakterystyczny, słodkawy smak i zawartość składników odżywczych sprawiają, że doskonale nadaje się ono do produkcji serów. Co warto wiedzieć na temat składu i właściwości mleka krowiego w tym kontekście?

Mleko surowe, pasteryzowane czy UHT?

Każdy z nas kojarzy smak mleka, jednak warto wiedzieć, że to, które najczęściej spożywamy, różni się od mleka surowego, czyli pochodzącego prosto od krowy. Mleko dostępne w sklepie zostało bowiem poddane procesom pasteryzacji, sterylizacji czy filtracji, które przedłużają jego trwałość i pozbawiają drobnoustrojów. Przyjmuje się, że do celów serowarskich najlepiej nadaje się mleko poddane jedynie delikatnej pasteryzacji w niezbyt wysokiej temperaturze, z kolei największą głębię smaku i aromatu uzyskuje się na drodze produkcji sera z mleka świeżego, nie zaleca się natomiast wytwarzania serów z mleka UHT. Z czego to wynika? Jak się bowiem okazuje, mleko surowe, a więc uzyskiwane bezpośrednio z udoju posiada pełnię wartości odżywczych i składników, które mają istotne znaczenie z punktu widzenia technologii produkcji mleka.

Z czego składa się mleko świeże?

Jeśli chodzi o skład mleka surowego i jego znaczenie dla serowarstwa, to oprócz wody, która stanowi blisko 90% jego zawartości, wyróżniamy tu następujące elementy:

  • tłuszcz – to ważny składnik mleka, którego zawartość waha się w przedziale od 2,7% do 5,5%. Odgrywa istotną rolę w produkcji przetworów mlecznych, w tym również sera. Wraz z jego dojrzewaniem dochodzi bowiem do lipolizy, czyli rozpadu tłuszczów – proces ten w znacznym stopniu wpływa na ostateczny smak i aromat gotowego produktu;
  • białko – to główny składnik mleka dzielący się na kazeinę i białka serwatkowe. To właśnie kazeina na drodze koagulacji przechodzi w skrzep, czyli masę serową, która stanowi podstawowy element w procesie serowarskim;
  • laktoza – zawartość tego cukru w mleku oscyluje w przedziale 4,5-4,8 %. Rozkład laktozy prowadzący do powstania kwasu mlekowego pozwala otrzymać zsiadłe mleko. Cukier ten pełni istotną funkcję w procesie dojrzewania sera;
  • składniki mineralne – mleko zawiera m.in. fosfor, potas i magnez, ale głównym jego składnikiem mineralnym jest wapń. Pierwiastek ten ma znaczący wpływ na proces krzepnięcia, wzmacniając działanie podpuszczki. Z tego powodu w procesie serowarskim wykorzystuje się niekiedy chlorek wapnia.

Dobre mleko, czyli jakie?

Oprócz zawartości wyżej wymienionych składników w mleku trzeba także zwrócić uwagę na obecność szkodliwych substancji, np. antybiotyków. Aby przebadać surowiec pod tym kątem, można wykorzystać specjalne testy do mleka. Przykładowo tetracykliny i betalaktamy można wykryć za pomocą testu Ballya Justest dostępnego w ofercie firmy Justest. Dobrej jakości surowiec musi również charakteryzować się odpowiednio niskim poziomem drobnoustrojów i komórek somatycznych. Przebadane mleko przeznaczone do produkcji sera powinno zostać wzbogacone o bakterie serowarskie i ochronne, a także jak wspomniano wcześniej o wapń. Następnie mleko dojrzewa i w zależności od rodzaju produkowanego sera dodaje się do niego odpowiednią podpuszczkę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.