Artykuł sponsorowany

Skóry z lisa. Charakterystyka

Skóry z lisa. Charakterystyka

Pierwsza na świecie farma lisów hodowlanych powstała dzięki wysiłkom Charlesa Daltona i Roberta Oultona pod koniec XIX wieku w Kanadzie. Ich próby rozpoczęły się ok. 1870 r., jednak dopiero po licznych próbach kojarzenia par o pożądanych cechach udało się uzyskać szczenięta lisa srebrzystego o idealnej barwie. Na londyńskiej aukcji w 1904 r. Dalton i Oulton za skóry ze swoich lisów uzyskali cenę 4 razy większą niż za najlepsze skóry z odłowu.

Barwa i wielkość skór z lisa

Spośród ok. 35 gatunków lisów do hodowli na farmach futrzarskich wykorzystuje się tylko 2: lisa polarnego i lisa pospolitego (rudego). W hodowlach spotyka się poza tym odmiany mutacyjne i mieszanki wymienionych gatunków, skutkiem czego asortyment na aukcjach światowych obejmuje skóry z lisa w ok. 25 odmianach barwnych. Lis pospolity może mieć umaszczenie rude, rudobrunatne, beżowe, żółtawe, płowe, a nawet czarne, przy czym barwa może różnić się intensywnością. Za najpopularniejszą odmianę barwną lisów hodowanych na fermach uznaje się lisa srebrzystego z okrywą jednolicie czarną lub szarą z posrebrzeniem na grzbiecie i bokach. Również lis polarny występuje w kilku odmianach barwnych. Odmianą podstawową jest lis niebieski, najbardziej cenioną – lis biały. Poza tym wyróżnia się polarnego lisa cienistego, beżowego i szafirowego.

W hodowli lisów futerkowych dąży się do uzyskania jak największych skór. Na wielkość skóry wpływa oczywiście jej powierzchnia i długość. Długość skór lisów pospolitych na aukcjach wynosi od 106 do 124 cm (rozmiary 0-000), zaś lisów polarnych od 115 cm wzwyż (rozmiary 30-60).

Jakość skór z lisa

Obecnie w hodowli zwierząt futerkowych kładzie się olbrzymi nacisk na jakość. Dlatego hodowcy starają się zapewnić zwierzętom jak najlepsze warunki, co przynosi pożądane efekty. Dzięki lepszemu niż w środowisku naturalnym żywieniu lisy hodowlane mają skóry znacznie grubsze, a w związku z tym trwalsze. Poprawie ulegają też właściwości okrywy włosowej, która jest mniej podatna na plątanie, w znacznie mniejszym stopniu ulega sfilcowaniu. Z kolei zwiększenie gęstości podszerstka przekłada się na lepsze właściwości ciepłochronne gotowych futer z lisów – opowiada ekspert z Firmy Handlowej „GUTT”.

Przy ocenie jakości skór z lisa bierze się pod uwagę właściwości okrywy włosowej, która powinna być gęsta, lekka i jedwabista. W przypadku skór długowłosych – a do takich zaliczane są futra lisie, gdzie długość włosów pokrywowych osiąga od 45 do 110 mm – preferowana jest średnia długość włosia oraz wyraźnie zaznaczone strefy barwne, ocenia się też puszystość.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.