Sosy instant. Idealne dopełnienie potrawy
Sosy instant to różnego rodzaju mieszanki przypraw, dzięki którym serwowane dania potrafią zyskać świeży, niepowtarzalny smak. W ich skład wchodzą najczęściej sól, cukier, pieprz, chili, kwasek cytrynowy i różne warzywa w odpowiednich proporcjach w zależności od rodzaju danego sosu. Samo ich przygotowanie jest banalnie proste i znacznie łatwiejsze niż samodzielne skomponowanie sosu.
Rola sosów instant
Jest wiele dań, które bez sosów tracą smak i przyjemność jedzenia. Zawarte w nich zioła często mają także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przygotowanie sosu wiąże się jednak z posiadaniem wielu składników i odpowiednim ich doborem. Dla wprawionego kucharza mającego wyposażoną spiżarnię nie jest to problemem. Wiele sosów łatwo jednak można zepsuć, dlatego warto skorzystać z mieszanek sosów instant. Zamiast za każdym razem kupować wybrane produkty, można trzymać słoiczki z mieszankami instant, które zajmują o wiele mniej miejsca. Przygotowane sosy są doskonałe do dań mięsnych, rybnych i warzywnych, a także do kanapek i sałatek. Znajdujące się w nich naturalne przyprawy sprawiają, że można je bezpiecznie dodawać do dań i serwować gościom. Warto zwracać uwagę na to, by mieszkanki nie zawierały konserwantów, GMO i glutaminianu sodu. Dużą zaletą sosów instant jest możliwość ich długiego przechowywania. Są one bowiem szczelnie zapakowane, dlatego nie trzeba się obawiać, że zepsują się zbyt szybko.
Co wchodzi w skład poszczególnych sosów?
Istnieje wiele rodzajów sosów instant. Sos duński składa się z cebuli, cukru, curry, soli, kurkumy, mieszanki warzywnej, ekstraktu chili, selera, kwasku cytrynowego, pieprzu białego, pieprzu czarnego i pieprzu cytrynowego. Na sos instant tysiąca wysp składają się cukier, sól, czosnek, pomidor, papryka słodka, kwasek cytrynowy, hydrolizat białka roślinnego, pieprz biały i pieprz cytrynowy. Podczas przygotowania sosu tysiąca wysp można dodać odrobinę soku z pomarańczy i brandy, by podkreślić smak. Sos czosnkowy instant to mieszanka cukru, soli, czosnku, pieprzu białego, bazylii, kopru suszonego, chili, warzyw suszonych, pieprzu cytrynowego oraz kwasku cytrynowego. Po przyrządzeniu sosu czosnkowego i dodaniu startego zielonego ogórka otrzymamy sos tzatziki. Pracownik sklepu Bella-Bis w Koziegłowach obok Częstochowy mówi:
Sosy instant są łatwe w przygotowaniu. Gotową mieszankę dodaje się do majonezu lub jogurtu naturalnego, po czym odstawia się go do lodówki na pół godziny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana