Artykuł sponsorowany

Sposoby pozyskiwania mięsa wołowego

Sposoby pozyskiwania mięsa wołowego

Wołowina należy do najszlachetniejszych gatunków mięsa. Za jego specyficzny i ulubiony przez koneserów smak, odpowiedzialne są tak zwane prekursory, czyli substancje, które wchodzą w reakcję z innymi składnikami potrawy, i po termicznej obróbce dają wyszukany efekt smakowy. Wszelkie dodatki w postaci przypraw tylko podkreślają walory dań mięsnych. Wołowina jest tym rodzajem mięsa, które posiada najwięcej prekursorów.

Skąd na naszych stołach bierze się mięso wołowe?

Mięso wołowe pochodzi ze skupów, które działają w wyspecjalizowanych firmach, gdzie prowadzi się transakcje kupna z hodowcami z całego kraju. Kupowanie zwierząt rzeźnych może się odbywać wszędzie a osobniki przeznaczone na ubój przewożone są w specjalnie przystosowanych pojazdach do siedziby firmy.

Firmy skupujące zajmują się również sprzedażą pozyskanego w ten sposób mięsa, już w postaci tuszy, półtuszy, mniejszych porcji i podrobów. Wszystkie produkty wytworzone w dobrych przedsiębiorstwach tego typu poddane są dokładnej kontroli, przede wszystkim badaniom weterynaryjnym. Sposób pozyskiwania i sezonowania mięsa, ma konkretny wpływ na jego jakość i walory smakowe.

Prowadzenie skupu cieląt hodowlanych oraz zwierząt rzeźnych, wiąże się często z pomocą udzielaną hodowcom, polegającą na wyrejestrowaniu poszczególnych sztuk i zapewnieniu im właściwej opieki weterynaryjnej – wyjaśnia przedstawiciel firmy ANTO-LEO.

Po pozyskaniu zwierząt rzeźnych, firmy zajmujące się skupem i obróbką mięsa, sprzedają je hurtowniom i pośrednikom, gdzie zostaje porcjowane i pakowane. Następnie w takiej postaci mięso trafia do sklepów.

Czy wołowina jest zdrowa?

Warto wiedzieć, że mięso wołowe należy do najzdrowszych. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mięso wołowe zawiera dużo witamin z grupy B, fosfor, cynk i żelazo. Z tego powodu wołowina zalecana jest chorym na anemię, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Również młodzież, u której nie skończył się proces wzrostu organizmu, powinna często spożywać ten rodzaj mięsa. Wołowina nie posiada w sobie zbyt wiele tłuszczu. Niektóre jej gatunki są go prawie pozbawione. Dlatego polecana jest do spożycia osobom, które pilnują u siebie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Jak rozpoznać dobrą wołowinę?

Dobre mięso wołowe posiada charakterystyczny wygląd i zapach. Kolor mięsa powinien być intensywnie krwisto czerwony. Pod wpływem tlenu może trochę przyciemniony, jednak nie ma to większego wpływu na walory smakowe. Zapach powinien być wolny od wszelkich kwaśnych nut, które mogą świadczyć o nieświeżości. Należy wybierać mięso wilgotne, błyszczące i sprężyste. Takie mięso, uciśnięte w jednym miejscu, po chwili wraca do poprzedniego kształtu.

Świeże, dobrej jakości mięso, to podstawa sukcesów w kuchni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.