Artykuł sponsorowany

Technologia UV-C w okapach. Charakterystyka systemu

Technologia UV-C w okapach. Charakterystyka systemu

Okap gastronomiczny jest urządzeniem niezbędnym dla prawidłowego działania wentylacji w kuchniach i innych pomieszczeniach gastronomicznych. Dzięki jego działaniu z pomieszczeń usuwany jest nadmiar ciepła oraz zanieczyszczenia, będące efektem pracy w kuchni.

Okap usuwa nie tylko zapachy

Okapy wykorzystywane w zakładach gastronomicznych muszą radzić sobie z bardzo dużą ilością zanieczyszczeń – mówi ekspert z FHU TEWA. Para i tłuszcz, które powstają podczas pracy w kuchni, wpływają negatywnie nie tylko na jakość powietrza w pomieszczeniu.
Organiczne zanieczyszczenia, gromadząc się w wyższych partiach instalacji wentylacyjnej, powodują jej niedrożność, a niekiedy stanowią zagrożenie pożarowe. Technologia UV-C dla okapów jest odpowiedzią na wszystkie te problemy.

Jak działa system UV-C w okapach?

Najważniejszym zadanie systemu UV-C jest neutralizacja cząsteczek tłuszczu. Proces przebiega w dwóch równoległych płaszczyznach. Po pierwsze, cząsteczki tłuszczu ulegają rozpadowi pod wpływem działania fotonów (fotoliza). Jednocześnie zachodzi proces ozonowania, w którym utleniane są podwójne wiązania kwasów tłuszczowych. Co ważne, oddziaływanie ozonu na tłuszcz odbywa się w dalszym ciągu po wyprowadzeniu oparów do kanałów wentylacyjnych.

Złożony system filtrów

Prawidłowy przebieg procesów degradacji cząsteczek tłuszczu jest możliwy dzięki zastosowaniu specjalnego systemu filtrów. Okapy z technologią UV-C zbudowane są z filtrów labiryntowych, w których oddzielane są największe cząsteczki tłuszczów, filtrów siatkowych, które poddają parę dalszemu oczyszczeniu i wyrównują strumień powietrza oraz lamp UV i ozonujących, które ostatecznie rozbijają najmniejsze cząsteczki tłuszczu (< 8 µm).

Rola ozonu w okapach z systemem UV-C

Jak wspomnieliśmy wcześniej, działanie ozonu polega na utlenianiu najmniejszych cząsteczek tłuszczu, a proces ten kontynuowany jest nawet w przewodach wentylacyjnych. Co dokładnie dzieje się z zanieczyszczeniami pod wpływem jego działania? Ozon rozbija tłuszcz na CO2, H2O oraz pył spolimeryzowanego tłuszczu, który z łatwością jest usuwany z wywiewanym powietrzem. Po wykonaniu swojego zadania, ozon również rozpada się i zamienia w tlen.

Czy warto stosować okapy UV-C?

Oczyszczanie powietrza przy użyciu okapów z systemem UV-C pozwala wyeliminować aż 99% związków organicznych. Takie rezultaty w praktyce oznaczają maksymalną redukcję zapachów i całkowite zapobieganie osadzania tłuszczu w przewodach wentylacyjnych. Z punktu widzenia właściciela kuchni, montaż okapu UV-C jest równoznaczny z obniżeniem kosztów energii zużywanej do obsługi systemu wentylacji, znaczną poprawą bezpieczeństwa pożarowego i oczywiście wyraźna poprawa klimatu wewnątrz obsługiwanych przez urządzenie pomieszczeń.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.