Transport chłodniczy - kiedy znajduje zastosowanie?

Wiele towarów wymaga transportu w kontrolowanej temperaturze, gdyż tylko w takich warunkach mogą dotrzeć do miejsca docelowego w nienaruszonym stanie. Tego typu przewóz ładunków nazywany jest transportem chłodniczym. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, jakie towary są przewożone w kontrolowanej temperaturze, na jakich zasadach odbywa się taki przewóz i jakie są najważniejsze kwestie z nim związane.
Czym charakteryzuje się transport chłodniczy?
Transport chłodniczy, który oferuje swoim klientom m.in. firma Polcat Trans, może być realizowany tylko w specjalnie przygotowanych do tego pojazdach nazywanych chłodniami. Są one wyposażone w mechanizmy przeznaczone do kontrolowania temperatury, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie jej stałej wartości podczas całej podróży. Kontrolowane warunki sprawiają, że nawet najbardziej wrażliwe na zmiany temperatury towary docierają od dostawcy do odbiorcy w nienaruszonym stanie.
Istnieje kilka rodzajów chłodni. Najpopularniejsze są izotermy, czyli pojazdy, których ściany są izolowane, dzięki czemu utrzymywanie niskiej temperatury jest możliwe. Tego typu samochody nie są wyposażone w agregaty chłodnicze, dlatego wykorzystuje się je do transportu na krótkich dystansach. Chłodnie wyposażone w urządzenia chłodzące są stosowane na dłuższych trasach. Są więc nieodłącznym elementem międzynarodowego transportu chłodniczego.
Pojazdy tego typu są wyposażone w system kontrolowania wilgotności, kontrolowania atmosfery, a nawet w specjalne kontrolowanie temperatury umożliwiające jej zmiany podczas podróży. Chłodnie mogą być dostosowane do przewożenia towarów umieszczonych na paletach albo na hakach (np. mięso transportowane w pozycji wiszącej). Jednym z najważniejszych elementów każdej chłodni jest termograf, czyli urządzenie monitorujące temperaturę.
Jakie towary muszą być przewożone w chłodniach?
Towary, które muszą być przewożone w chłodniach to zazwyczaj produkty o krótkiej dacie przydatności, przez co są wyjątkowo podatne na zmiany temperatury. Są to np.:
• produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, • owoce i warzywa, • wyroby cukiernicze, • półprodukty farmaceutyczne, • leki, • wyroby i półprodukty mięsne, • środki rolnicze, • kosmetyki, • rośliny, • grzyby, • napoje.
Na skutek przerwania łańcucha chłodniczego takie produkty mogą się zepsuć, stracić swoje właściwości, rozłożyć się lub rozmnożyć się mogą na nich niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia bakterie. Zadaniem łańcucha chłodniczego jest więc utrzymanie przewożonych produktów w określonej temperaturze podczas wszystkich etapów podróży. Przerwanie łańcucha chłodniczego następuje, gdy zakres temperatury przekroczy określone granice wyznaczone dla prawidłowej konserwacji danych towarów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Samochody - myjnie
U Karola. Kosmetyki samochodowe
woj. wielkopolskie63-400 Ostrów Wielkopolski, Kaliska 51
-
Spedycja
C.Hartwig Szczecin Spedytorzy Międzynarodowi sp. z o.o.
woj. zachodniopomorskie71-620 Szczecin, Jana Kazimierza 3
-
Transport - usługi
Wisowaty Bogusław. Zakład usługowo - transportowo - handlowy
woj. warmińsko-mazurskie19-300 Ełk, Towarowa 13