W czym przechowywać owoce i warzywa?
Zapewne wielu z nas, słysząc o przechowywaniu owoców i warzyw, pomyśli o lodówce i zamrażaniu. Ale nie wszystkie owoce i warzywa lubią przechowywanie w niskich temperaturach. Nie lubią też dużych wahań temperatury czy wilgotności. Ważne są również opakowania, w których się je przechowuje i materiały, z których są wykonane. Dobrze sprawdzają się w tej roli kartonowe pudła i skrzynki.
Nie wszystkie warzywa i owoce lubią to samo
Odpowiednio przechowywane warzywa i owoce dłużej zachowują świeżość, jędrność oraz wszystkie swoje cenne właściwości i wartości odżywcze. Choć może nie wszyscy o tym wiedzą, nie każde warzywo czy owoc powinno się przechowywać w lodówce. Przede wszystkim owoce pochodzące z południowych krajów źle znoszą niskie temperatury. Należą do nich m.in. banany i cytrusy. Jeśli mowa o warzywach, to w lodówce nie trzymamy tych, które zawierają dużo wody: ogórków, pomidorów i cukinii. Z tego samego powodu do dłuższego przechowywania bardziej nadają się warzywa i owoce zbierane jesienią – letnie mają w sobie za dużo wody. Skoro już wiemy czego nie robić, dowiedzmy się jak i przede wszystkim w czym przechowywać owoce i warzywa.
W domach z… kartonu?
Tak naprawdę nie ma jednego sprawdzonego sposobu na przechowywanie owoców i warzyw. Warunki magazynowania zależą, miedzy innymi, od stopnia ich dojrzałości. Ogólne zasady, które warto wcielić w życie dla dobrego przechowywania, to przede wszystkim ograniczenie dostępu (nadmiaru) światła. Unikajmy też szczelnych pojemników z tworzyw sztucznych i folii, zapewnijmy owocom i warzywom stały dostęp powietrza. Ciepłolubne owoce i warzywa, zwłaszcza wspomniane powyżej cytrusy, możemy wyeksponować w ładnych koszach i przewiewnych pojemnikach i użyć jako ozdobę blatu kuchni czy stołu. Raczej nie zrobimy tak z ziemniakami i batatami. Te przechowujmy w zaciemnionych i chłodnych miejscach. Źle przechowywane ziemniaki będą kiełkować, a takie nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają szkodliwą, powodującą zatrucia toksynę – solaninę. W przechowywaniu ziemniaków, ale też innych warzyw i owoców świetnie sprawdzą się kartonowe skrzynki. Są lżejsze od skrzynek drewnianych, a przy tym bardzo wytrzymałe. Jak mówi przedstawiciel Wytwórni Opakowań Kartonowych z Barłożni obok Wolsztyna:
– Skrzynki na owoce i warzywa mogą być sklejane lub składane. Do ich produkcji używa się trzy- lub pięciowarstwowej tektury falistej. Są solidne i sprawdzą się w różnych warunkach. Również kartonowe składane pudła i tace mogą służyć jako skrzynki na owoce i warzywa. Są to produkty niedrogie i ekologiczne.
W pudełkach możemy przechowywać zapas pomidorów, ogórków, cukinii. Przykryte lnianą ściereczką i ustawione w piwnicy lub w najchłodniejszym dostępnym pomieszczeniu, przetrwają nawet do kilku tygodni, pod warunkiem, że będziemy do nich zaglądać i eliminować te, które zaczną się nadpsuwać. Kartonowe opakowania wykonane z kilku warstw tektury zabezpieczają warzywa i owoce przed uszkodzeniami. Z tego względu są również polecane do transportu i sprzedaży warzyw i owoców na szerszą skalę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana