W czym tkwi sekret produkcji piw rzemieślniczych?
Piwa rzemieślnicze to produkty, które w ostatnich latach cieszą się coraz większym uznaniem. Smakosze doceniają je za smak, unikalną recepturę i tradycyjny sposób warzenia, który często jest rezultatem wieloletniego doświadczenia w browarnictwie. Jak dokładnie odbywa się proces produkcji takich trunków? Jakich składników się używa i co sprawia, że napoje kraftowe są aż tak smaczne?
Z jakich składników składa się piwo?
Do uwarzenia piwa potrzebne są 4 podstawowe składniki:
- woda,
- słód,
- drożdże,
- chmiel.
Do tej bazy dodaje się też oczywiście różnego typu dodatki – w zależności od tego, jaki smak i rodzaj piwa chce się uzyskać.
Zdecydowanie najważniejszym komponentem piwa kraftowego jest ostatni z wymienionych składników, czyli chmiel. To on odpowiada za aromat i goryczkę. Z kolei słód otrzymuje się w wyniku namaczania ziarna jęczmienia w ciepłej wodzie. Skutkuje to wytrąceniem cukru.
Warte podkreślenia jest to, że piwa rzemieślnicze produkowane są na bazie autorskiej i unikalnej receptury, a do produkcji wykorzystuje się naturalne składniki.
Proces produkcji piwa rzemieślniczego
Jak dokładnie wygląda proces produkcji piwa rzemieślniczego w oparciu o wspomniane komponenty?
Za pomocą specjalnej rury słód jęczmienny transportuje się do kotła z ciepłą wodą. W drugim kotle wykonuje się filtrację, a oddzielona w ten sposób brzeczka ponownie powraca do pierwszego pojemnika. Następnie dodaje się chmiel oraz inne naturalne dodatki. Całość trzeba zagotować.
Bardzo ważnym krokiem jest chłodzenie tak uzyskanego płynu. Używa się do tego instalacji chłodzącej, która wspiera proces przepompowania do zbiorników fermentacyjnych. W tych zbiornikach piwo będzie „dochodzić” nawet przez kilka lub kilkanaście tygodni. Tu właśnie następuje fermentacja.
Po fermentacji piwo zostaje przefiltrowane do beczek i nadaje się już do spożycia.
Czym różni się piwo kraftowe od koncernowego?
Piwa rzemieślnicze to niepowtarzalny smak, barwa, unikalna receptura. Oparta na naturalnych składnikach, niezawierająca konserwantów ani sztucznych dodatków. Takie trunki produkuje się w niewielkich i niezależnych browarach, w których stawia się na jakość i tradycję.
Jeśli chcesz zapewnić swoim klientom dostęp do dobrego trunku, możesz zapoznać się z ofertą hurtowni alkoholi Zofmar Bis. To renomowany importer piw rzemieślniczych z ponad 10-letnim doświadczeniem w tym sektorze browarnictwa.
Kupując w takim miejscu, masz pewność, że otrzymujesz produkt stworzony z pasją i zaangażowaniem, który pozytywnie wyróżnia się na tle koncernowych odpowiedników.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana