W jakim celu stosuje się talerzowanie i jak się ono odbywa?
Uprawa roli to niełatwe zadanie, wymagające sporej wiedzy oraz doświadczenia. Każdy szanujący się rolnik doskonale wie, jak wiele zależy od należytego przygotowania gleby. Istnieje wiele różnych maszyn oraz metod rolniczych, których zadaniem jest uzyskanie jej doskonałych parametrów. Jednym z najpopularniejszych zabiegów rolniczych jest właśnie talerzowanie. Kiedy warto je zastosować i jak ono przebiega?
Na czym polega talerzowanie?
Jest to proces, w którym wykorzystywane są brony talerzowe – stąd jego nazwa. Brony te umożliwiają przeprowadzenie prac na głębokości od 10 do 15 cm i stanowią połączenie działania pługu oraz kultywatora. Dzięki możliwości zmiany intensywności pracy poprzez zmianę kąta ustawienia talerzy w stosunku do kierunku ruchu talerzowanie można dostosować do indywidualnych potrzeb roli i w zależności od nich ciąć skiby bądź spulchniać glebę.
Jak zaznacza ekspert z firmy Amd-Rol, w przebiegu talerzowania bardzo ważne jest zachowanie pożądanej głębokości, wyrównanie powierzchni poddanej zabiegowi, a także terminowość prac. Nie bez znaczenia jest również jakość sprzętu czy samego podłoża. Zdarza się, że aby uzyskać oczekiwany rezultat i doprowadzić ziemię do idealnego stanu pod przyszłe uprawy, konieczne będzie połączenie talerzowania z innymi zabiegami rolniczymi.
Kiedy warto przeprowadzić talerzowanie?
Zasadniczo talerzowanie służy rozdrobnieniu niepokruszonych skib, odłogów, brył po orce oraz nieużytków rolnych na glebach ciężkich lub zadarnionych. Dodatkowo za pomocą bron talerzowych można spulchnić glebę, przykryć resztki pożniwne czy wymieszać jej górną warstwę z wapnem i nawozem mineralnym. Wielu rolników stosuje ten zabieg, aby zapobiec znacznemu zachwaszczeniu pola. Zadanie to można powierzyć firmie, która świadczy kompleksowe usługi dla rolników – wówczas można uniknąć zakupu kosztownego sprzętu oraz zdać się na cudze doświadczenie. To daje gwarancję, że talerzowanie przyniesie oczekiwany skutek.
Należy mieć na uwadze, że talerzowanie przeprowadza się wyłącznie na terenach o wysokiej kulturze. W przypadku gleb zaperzonych podorywki bronami talerzowymi mogą przynieść odwrotny skutek i przyczynić się do jeszcze większego zachwaszczenia gleby, a tym samym – obniżenia jakości plonów. Przed rozpoczęciem talerzowania trzeba także określić stan, zbrylenie, klasę gleby, jej stan odżywienia składnikami pokarmowymi oraz magazynowanie wody w glebie. Zabieg, choć ma wiele zalet, przeprowadzony w nieodpowiednich warunkach może polu zaszkodzić.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana