Warzywa owocowe - charakterystyka
Warzywa są cenionym składnikiem codziennej diety. Można jeść różne ich części – pędy, łodygi, korzenie, owoce, kwiatostany i liście. Są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz mikroelementy. Cechują się nieznaczną zawartością tłuszczów. Wiele z nich jest bogatym źródłem białka, a także związków bakterio- i grzybobójczych. Są spożywane na surowo, ugotowane, smażone, duszone i pieczone. Dowiedz się, jakie warzywa określa się mianem owocowych!
Cechy charakterystyczne warzyw owocowych
Warzywa owocowe lubią słońce i ciepło. Najlepiej rosną w szklarniach i cieplarniach ogrodowych. Należy je chronić przed chłodem i deszczem. Są cenione za bogaty smak oraz wartości odżywcze. Należą do nich:
pomidory - malinowy, cherry, śliwkowy, żółty, czarny,
bakłażany,
cukinia,
dynia – zwyczajna, ozdobna, piżmowa, hokkaido, muskat,
ogórki – szklarniowe, gruntowe,
papryka - czerwona, żółta, zielona, piri piri, Carolina Reaper, chilli, Trinidad Scorpion, habanero, jalapeño, Ramiro.
Hurtownie owoców w Gdańsku wskazują na konieczność komponowania codziennych posiłków z wykorzystaniem warzyw owocowych.
Korzyści płynące ze spożywania warzyw owocowych
Pomidory zawierają przede wszystkim likopen, a więc organiczny związek z grupy antyoksydantów. Może on wspierać eliminację wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Jak wskazują specjaliści firmy Golden Friuts, zawarte w tych warzywach składniki mogą wspierać profilaktykę zawałów serca, a także prawidłową przemianę materii.
Bakłażan zawiera magnez, potas, witaminy C, K i z grupy B. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, soli mineralnych i glukozy.
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem i o niskim indeksie glikemicznym. Z tego powodu jest chętnie wybierana przez osoby zmagające się z insulinoodpornością oraz cukrzycą. Jest zaliczana do warzyw ekologicznych, które nie kumulują metali ciężkich i azotanów.
Dynia dostarcza wielu witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość beta-karotenu, dzięki któremu wspiera przy stanach zapalnych. Pół szklanki puree z dyni zawiera optymalną porcję witaminy A dla osoby dorosłej.
Ogórki również są cennym składnikiem odżywczym. Dzięki zawartej w nich kukurbitacynie mogą być elementem diety antynowotworowej. Są również wybierane przez diabetyków.
Papryka dostarcza organizmowi dużych ilości witaminy C. Jest niskokaloryczna, zawiera wiele witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Każde z opisanych powyżej warzyw owocowych to cenny składnik, który warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana