Wybór lokalu do organizacji ważnej imprezy – koniecznie z bogatym zapleczem kuchennym!
Bez względu na to, czy organizacja dotyczy ważnej imprezy rodzinnej, czy też firmowej, kluczową rolę w jej przygotowaniu odgrywa wybranie miejsca, w którym się odbędzie. Właściwie dopasowany lokal zapewnia komfort gościom, ale też pozwala odpowiednio przygotować serwowane posiłki. Czym powinien się cechować obiekt, w którym odbędzie się ważne wydarzenie? Sprawdź nasze wskazówki i wybierz najrozsądniejsze rozwiązanie.
Lokalizacja
Bez względu na to, czy impreza ma być zorganizowana w restauracji, czy też hotelu – ważne jest wybranie odpowiedniego punktu. Kluczową rolę odgrywa dojazd – idealnie, jeśli nie będzie on położony zbyt daleko od komunikacji publicznej. Powinien również zapewniać przybyłym gościom miejsca parkingowe. W przypadku dużych miast, takich jak Warszawa, nie powinien on się znajdować również w samym centrum miasta. Wiele obiektów umożliwiających organizację imprez proponuje nie tylko ich przygotowanie wewnątrz lokalu. Towarzysząca infrastruktura w postaci tarasu, zadaszonego ogrodu, miejsca do organizacji grilla czy ogniska, ale też placu zabaw ułatwia przygotowanie wydarzenia na świeżym powietrzu, czyli „pod gołym niebem”. W miejscach, w których dostępne są obydwa elementy, można zaplanować spotkania do białego rana – po zapadnięciu zmroku goście mogą przenieść się do wnętrza i kontynuować zabawę.
Wyposażenie
Wybierając lokal, warto zwrócić uwagę na jego wyposażenie. Odpowiednia liczba, jakość i wielkość sal jest kluczowa, gdyż określa maksymalną wielkość organizowanego wydarzenia. Idealnie, jeśli będzie wyposażony w nowoczesne technologie takie jak bezprzewodowy internet, klimatyzacja czy sprzęt nagłaśniający. W przypadku Villi Wilanów sale mogą pomieścić nawet 150 osób, co pozwala na urządzenie nie tylko wesel, ale też urodzin czy niezapomnianych imprez firmowych.
W zakresie wyposażenia ważną rolę odgrywa także zaplecze gastronomiczne. Powinno ono umożliwiać przyrządzenie posiłków bądź też ich zaserwowanie przy pomocy firmy cateringowej. Idealnie, jeśli dostępne warianty pozwolą przygotować dania obiadowe, bufet, całodzienne wyżywienie, ale też grill. Wiele lokali gwarantuje możliwość indywidualnego dopasowania oferty gastronomicznej do potrzeb organizatorów oraz preferencji gości.
Wiele osób, wybierając lokal, zwraca uwagę także na miejsca noclegowe – ich obecność jest cenna, aczkolwiek nie aż tak bardzo konieczna. Dobrze dobrany lokal, w korzystnym pod względem komunikacji punkcie, ułatwia dotarcie na imprezę, ale też powrót z niej. Dlatego warto zwrócić również uwagę na ten aspekt.
Bezpieczeństwo
Niezależnie od tego, czy organizujemy imprezę w lokalu, czy zamawiamy catering do domu, warto zwrócić uwagę na kwestie związane z bezpieczeństwem, które są tak istotne zwłaszcza w obliczu obecnej sytuacji związanej z pandemią COVID i wynikającymi z tego obostrzeniami. Renomowana restauracja powinna funkcjonować w ramach dyscypliny sanitarnej, najlepiej na zasadzie wyłączności. Działanie w reżimie epidemicznym z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych to gwarancja bezpieczeństwa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana