Z czego powstaje bulion wołowy?
Przepisy na perfekcyjne w smaku buliony wołowe nieustannie mnożą się na różnego rodzaju forach i poradnikach dla miłośników dobrego jedzenia, a także w wielu innych źródłach, do których trafiają osoby, którym zależy na przygotowaniu idealnego wywaru. Niemniej wymienić można kilka podstawowych składników bulionu wołowego, które pojawiają się w niemal każdym przepisie.
Jak powstaje dobry bulion wołowy?
Podstawą do przygotowania idealnego bulionu wołowego jest dobór odpowiednich składników, który poprzedzony być powinien nie tylko sporządzeniem kompletnej listy zakupów, ale i zyskaniem wiedzy na temat wysokiej jakości produktów. Dobra jakość przesądza o finalnym smaku danego dania lub właśnie opisywanego przez nas bulionu. Gotowy wywar wołowy jest idealny wtedy, kiedy cechuje się głębią smaku – a ta uzyskiwana jest za pomocą dobrych składników i odpowiedniej techniki gotowania.
Do przygotowania wywaru wołowego zazwyczaj wykorzystywane są takie składniki jak: woda, mięsiste kości wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, a także sól i pieprz do smaku. Niektóre osoby do bulionu wołowego dodają też tymianek, dzięki któremu wywar zyskuje niepowtarzalny aromat i smak.
Należy jednak pamiętać o tym, że dobry wywar wołowy nie powstaje wyłącznie dzięki wysokiej jakości i odpowiednio dobranym składnikom. Niezbędne jest też gotowanie bulionu przez długi czas. Na przykład wywar wołowy oferowany przez producenta bulionów Goodjo jest gotowany przez 8–9 godzin, w temperaturze 104°C, w profesjonalnych tankach. Długi proces gotowania kości i warzyw sprawia, że większość kolagenu i witamin pozostaje w gotującej się wodzie. Pamiętaj o tym, że odpowiednio przygotowany bulion pozytywnie wpływa na odporność i zdrowe stawy.
Czy warto korzystać z gotowych bulionów wołowych?
Bulion wołowy jest świetnym uzupełnieniem diety między innymi dla tych osób, które zmagają się z problemami skóry, a także tych, którym zależy na poprawie kondycji stawów, włosów i paznokci. Taki wywar polecany jest niemal każdemu, dla kogo ważna jest zdrowa i zrównoważona dieta, nawet sportowcom (pod warunkiem, że jest właściwie przygotowany).
Niestety ugotowanie dobrego bulionu wołowego nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. W związku z tym warto sięgnąć po gotowe wywary. Ważne jednak, by miały one odpowiednio wysoką jakość. Na przykład buliony wołowe produkowane przez przedsiębiorstwo Goodjo wyróżniają się czystą etykietą, wysoką zawartością kolagenu, a także brakiem tłuszczy, laktozy, glutenu i GMO.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana