Z jakich ziemniaków produkuje się frytki?
Wybór ziemniaków na frytki nie jest prosty, ponieważ funkcjonuje ponad 100 odmian tych warzyw. Idealne frytki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do tak przygotowanych frytek nie potrzeba praktycznie żadnych innych dodatków. Potrawa ta jest jedną z ulubionych i stanowi uzupełnienie głównego posiłku. Aby jednak frytki miały złocisty kolor, były miękkie i cechowały się odpowiednim kształtem, konieczne jest wybranie odpowiednich odmian ziemniaków. Jak wybrać ziemniaki na frytki?
Jak wybrać ziemniaki na frytki?
Ziemniaki klasyfikuje się na 3 podstawowe rodzaje: typ A, B oraz C. Typ A cechuje się małą zawartością skrobi, a takich ziemniaków jest twardy i wilgotny. Sprawdzą się do przygotowania ziemniaczanych sałatek, pieczenia i grillowania. Typ B to ziemniaki ogólnoużytkowe, które idealnie sprawdzają się do produkcji frytek. Wyróżniają się średnim poziomem twardości. Podczas smażenia ich skórka staje się chrupiąca i rumiana a miąższ pulchny i wilgotny.
Zaleca się wybieranie odmian Osira, Lady Britta, Gala, Lasy Rosetta, Colomba, Priska, Acoustic, Lady Claire, Lady Amarilla, Omega, Innovator, Arsenal, Excelence, Taurus, Markies, Lady Ann oraz Fontane. Te rodzaje świetnie sprawdzą się do produkcji frytek belgijskich, które od lat są przebojem kulinarnym. Typ C natomiast to ziemniaki o największej zawartości skrobi. Mają miękki miąższ, który rozpada się przy gotowaniu. Z tego powodu są doskonałym materiałem na puree i kluski.
Dużą popularnością odmiany ziemniaków na frytki cieszy się Innovator. Jest to ziemniak o kremowo - cielistej barwie, który idealnie nadaje się do przetwórstwa. Po usmażeniu ma odpowiedni kolor i umożliwia stworzenie długich frytek. Ziemniaki są duże i długie, idealnie sprawdzą się do produkcji dużych ilości frytek. Ta odmiana bardzo dobrze rośnie na lekkich glebach gliniastych, w lżejszej glebie piaszczystej wymaga nawadniania. Innovator to odmiana średnio - wczesna i wymaga tylko 110 dni wegetacji.
Drugą, równie popularną odmianą są ziemniaki Fontane. To wszechstronna odmiana, stosowana w różnych produktach – od schłodzonych frytek po mrożone produkty. Ten rodzaj ziemniaka ma kształt owalny z bladożółtym miąższem. Uprawiany jest głównie na glebie piaszczystej, gdzie osiąga bardzo dobrą wydajność. Fontante jest odmianą średnio - późną i wymaga krótszego czasu wegetacji – 120 dni.
Dlaczego warto wybierać odpowiednie ziemniaki na frytki?
Ziemniak jest podstawowym surowcem, z którego produkuje się frytki. Odpowiedni wybór wpływa więc na finalny produkt. Frytki z ziemniaków typu B mają chrupiącą z zewnątrz skórkę, a w środku miękki miąższ. Warto o tym pamiętać, ponieważ wybierając niewłaściwą odmianę ziemniaków, można skutecznie popsuć smak frytek.
Jak mówi pracownik Gospodarstwa Rolnego Kuduk zajmującego się produkcją i sprzedażą ziemniaków na frytki: Kupując ziemniaki, warto zwrócić szczególną uwagę na kilka cech. Tak, jak w przypadku zakupu bardziej egzotycznych owoców i warzyw, tak samo wybierając ziemniaki, należy im się przyjrzeć. Trzeba więc ocenić gładkość bulwy – powinna być bez uszkodzeń, śladów gnicia, przebarwień oraz innych niepokojących oznak. Istotnym elementem jest także gładka skórka. Jest to znak, że ziemniak jest dobrej jakości. Ostatnią cechą jest kształt warzywa – wybrane ziemniaki powinny mieć podobny rozmiar, kolor i fakturę.
Decydując się na zakup ziemniaków na frytki, należy wybierać jedynie odpowiednie gospodarstwa rolne oferujące ich sprzedaż. Produkty poddawane odpowiedniej uprawie to gwarancja udanej transakcji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana