Zalety kawy z dobrej palarni
Kawa z dobrej palarni jest droższa i trudniej dostępna niż ziarniste lub mielone mieszanki, które znajdują się na półkach popularnych marketów czy osiedlowych sklepów spożywczych. W wielu przypadkach są to produkty o wiele niższej jakości, przez co powstający z nich napar ma mdły smak z nutą spalenizny. Czego natomiast możesz spodziewać się po napoju przygotowanym z ziaren, które prażono i przechowywano w odpowiednich warunkach?
Po czym rozpoznasz kawę z dobrej palarni?
Ziarna kawy z dobrej palarni znajdujące się w jednej mieszance zawsze będą mieć bardzo wyrazisty i intensywny zapach. Ponadto muszą być pełne i niepokruszone. Powinny też cechować się podobną wielkością oraz jednorodnym i równomiernym kolorem. O ich świeżości często świadczy również lekki połysk. Najwyższej jakości kawę świeżo paloną kupisz w sklepach, które posiadają własną palarnię, takich jak CaffeTeam. Na stronie firmy znajdziesz mieszanki ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, pochodzących z różnych stron świata. Produkty znajdują się w opakowaniach z zatrzaskiem i jednokierunkowym wentylem, który odprowadza dwutlenek węgla oraz zapobiega przedostawaniu się powietrza do wnętrza. Dzięki temu kawa zachowuje smak, aromat i wartości odżywcze przez 3-6 miesięcy od daty wypalenia.
Jak smakuje kawa z dobrej palarni?
Kawa z dobrej palarni wyróżnia się wysoką zawartością olejków eterycznych, które są najważniejszym nośnikiem charakterystycznego smaku i aromatu. Podczas prawidłowego wypalania ziaren ich struktura staje się bardziej porowata, co powoduje wydostawanie się z nich związków tłuszczowych na zewnątrz. Naturalne olejki podkreślają indywidualne nuty smakowe, jakimi cechuje się kawa z danego regionu świata. W bukietach naparów można wyczuć posmaki kwiatów, słodyczy, orzechów lub owoców, które przełamuje przyjemna goryczka lub kwasowość.
Korzyści z picia kawy świeżo palonej
Decydując się na picie naparów ze świeżo palonej kawy, zyskujesz także korzyści zdrowotne. Optymalny czas i poziom prażenia ziaren sprawia, że zachowują one właściwości odżywcze. Dzięki temu kawa z palarni może pozytywnie wpływać na organizm i przyczynia się do zapobiegania różnym schorzeniom. Spożywana w odpowiednich ilościach zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Co więcej, wspomaga metabolizm, zatem sprzyja odchudzaniu i redukcji tkanki tłuszczowej. Ziarna kawy zawierają również łatwo przyswajalne antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana