Zasady uprawy jagody kamczackiej
Na pewno pamiętasz małe, fioletowe owoce leśnych jagód. Być może zbierałaś je w dzieciństwie. Obecnie przyzwyczaiłaś się do kupowania podobnych w wyglądzie, lecz znacznie większych, owoców borówki amerykańskiej. A czy kojarzysz takie „podłużne, walcowate, borówki”? To jagoda kamczacka. Jeśli chcesz hodować borówki albo jagody, musisz znaleźć odpowiednie sadzonki i poznać zasady ich pielęgnowania.
Dlaczego warto uprawiać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka to popularna nazwa rośliny, którą fachowcy określają jako wiciokrzew (bądź suchodrzew) kamczacki. Jego ojczyzną są tereny południowo-wschodniej Azji. Jagody są słodkie, zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Owoce można spożywać na surowo lub przerobić na konfitury, soki i nalewki. Jagodę kamczacką stosowano w medycynie naturalnej Rosji, Chin i Japonii. Działa przeciwnowotworowo ze względu na antyoksydanty, a także przeciwmiażdżycowo, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne. Świetnie spisuje się jako lek na przeziębienie.
Wobec popytu na te owoce wzrasta zapotrzebowanie na odpowiednio przygotowane sadzonki. Jagodę kamczacką, jak i inne rośliny jagodowe, przygotowane do nasadzeń na plantacjach lub do dalszej sprzedaży, znajdziesz m.in. w rodzinnym Gospodarstwie Ogrodniczym Szetyńscy w Kozach.
Jak uprawiać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka jest krzewem silnym i odpornym, jak przystało na „mieszkańca” Azji. Jej pędy znoszą siarczysty mróz (- 45 stopni Celsjusza), a kwiaty i owoce wytrzymują przymrozki do - 8 stopni. Jej uprawa jest prostsza niż maliny i borówki amerykańskiej. Krzewy jagody kamczackiej są długowieczne, owocują od pierwszego roku po posadzeniu, aż do 35 lat!
Sadzonki wymagają żyznej gleby, najlepiej piaszczysto gliniastej, lecz należy uważać, by nie była zbyt ciężka. Ponieważ krzewy są zapylane krzyżowo, nie należy sadzić pojedynczej sadzonki, lecz kilka krzaczków obok siebie, w odległości ok. 1 metra. Pracowite pszczółki i trzmiele dopełnią zapylającego dzieła.
Stanowiska nasadzeniowe powinny być nasłonecznione i osłonięte od wiatru, tak aby jagody mogły spokojnie dojrzewać i nabierać słodyczy. Korzenie umieszcza się w dołku na tyle dużym, aby mogły swobodnie się rozłożyć. Do użyźnienia gleby najlepiej stosować obornik albo kompost.
Pierwsze przycinanie jagody kamczackiej następuje po 5-7 latach i polega na wycięciu gałęzi zagęszczających. Po 20 latach wycina się najstarsze i najsłabsze pędy. Trudno zatem określić uprawę tego krzaczka jako wymagającą. A za spełnienie swoich skromnych wymagań, oferuje on od 3 do 7 kilogramów owoców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana