Zastosowanie komór chłodniczych i mroźniczych
W przemyśle spożywczym, jak też w gastronomii, bardzo często istnieje konieczność przechowywania produktów w konkretnie określonych temperaturach. Dotyczy to zarówno świeżej żywności, jak i mrożonek. Do tego celu służą komory chłodnicze i mroźnicze, które są tak skonstruowane, że w sposób precyzyjny zapewniają produktom zalecaną temperaturę. Jak są one zbudowane i na jakiej zasadzie działają? Gdzie się ich używa?
Budowa komór chłodniczej i mroźniczej
Komora chłodnicza lub mroźnicza jest rodzajem dużej szafy, która posiada poziome pionowe przegrody zbudowane z materiałów termoizolacyjnych. Strop, posadzka i ściany mogą mieć konstrukcję stałą lub modułową. W tym ostatnim przypadku istnieje możliwość rozbudowania komory. Użyte materiały są odporne na gnicie, pleśnienie i charakteryzują się zupełną bezwonnością. W żaden sposób nie oddziałują chemicznie na przechowywaną w komorze żywność. Są też łatwe w utrzymaniu w czystości, co sprzyja zachowaniu nawet najwyższych sanitarnych wymogów.
Za utrzymanie pożądanej temperatury odpowiedzialny jest agregat chłodniczy typu monoblok, który montuje się na suficie komory, lub urządzenie chłodnicze o typie split umieszczone na zewnątrz pomieszczenia. Komory mogą mieć też zainstalowane oświetlenie i podłogę antypoślizgową. Pomieszczenia, w których temperatura spada poniżej zera, mają również ogrzewaną podłogę. Aby chłodne powietrze nie uciekało z pokoju, instaluje się kurtyny powietrzne lub paskowe.
Te przedsiębiorstwa, które potrzebują tego rodzaju sprzętów do przechowywania produktów żywnościowych oraz leków, mogą zamówić podobny asortyment np. w Instal-Tech. W takich miejscach dokładnie określa się potrzeby własnego przedsiębiorstwa i dostaje się satysfakcjonującą usługę. Komory chłodnicze i mroźnicze są przystosowane do indywidualnych potrzeb. Mogą mieć drzwi jednoskrzydłowe, dwuskrzydłowe, a nawet obrotowe. Komory obejmują też odpowiednie urządzenia gwarantujące bezpieczeństwo. Może to być możliwość otwierania od środka oraz alarm uruchamiający się w przypadku, gdy w środku znajdzie się człowiek.
Zastosowanie komór
Komory chłodnicze i mroźnicze znajdują zastosowanie w wielu miejscach. Najliczniej jednak występują w przemyśle spożywczym, gdzie służą do przechowywania żywności oraz transportu. Znajdują również zastosowanie w przetwórstwie – w sadownictwie, w cukierniach, w mleczarniach, masarniach i podobnych miejscach.
Oprócz firm zajmujących się żywnością specjalne komory chłodnicze i mroźnicze można spotkać w przemyśle farmaceutycznym i medycynie, gdzie w określonych warunkach należy przechowywać lekarstwa lub próbki do badań. To samo da się powiedzieć o firmach zajmujących się badaniami nad najróżniejszymi technologiami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana