Zastosowanie lodu łuskowego
Lód niejedno ma imię. Suchy, blokowy, ciepły, „nugget”, a także łuskowy, o którym więcej przeczytasz w naszym artykule. Lód łuskowy jest wykorzystywany w różnych branżach, a to ze względu na jego szerokie zastosowanie – można nim ochładzać żywność, mięso, ciasta, napoje. Sprawdź, czym charakteryzuje się lód łuskowy, jakie ma zastosowanie i jakie maszyny służą do jego wytworzenia.
Cechy lodu łuskowego
Lód łuskowy jest najzimniejszą formą lodu o zawartości wody 2% – może mieć temperaturę od -7°C do -12°C. Jest on bardzo twardy, suchy i pozbawiony wilgoci. Charakteryzuje się nieregularnym kształtem o grubości 0,9-1,2 mm. Im większa powierzchnia, tym lód zapewnia szybsze chłodzenie. Ważną zaletą jest fakt, że po przemrożeniu nie ulega on zbryleniu, dzięki czemu można go magazynować w chłodni lub pakować w worki. Sam lód łuskowy pozwala przechowywać żywność lub ochładzać napoje w upalne dni.
Łuskarka do lodu – zasada działania
Do produkcji lodu łuskowego potrzebna jest specjalna maszyna – łuskarka do lodu. Jest ona produkowana ze stali nierdzewnej, a dzięki temu, że posiada wszelkie atesty higieny i bezpieczeństwa, a pozostałe materiały, z których jest stworzona, dopuszczone są do kontaktu z żywnością, można ją wykorzystywać m.in. w branży gastronomicznej.
Przykładem są łuskarki do lodu włoskiej firmy ICE-TEK, dostępne na stronie internetowej http://www.wytwornicelodu.eu/. Są one wyposażone w takie elementy jak: skraplacz powietrzny, panel sterowniczy ON-OFF, panel LCD, specjalne napięcie zasilania na życzenie, oraz pionowy nieruchomy walec, bez obrotowych dławic gazu.
Zasada działania łuskarek do lodu jest dosyć prosta. Otóż woda ze zbiornika wędruje do cylindra, w którym znajduje się wężownica z czynnikiem chłodniczym. Na wewnętrznych ściankach cylindra woda zamraża się (temperatura wynosi od -12°C do -30°C), a lód, który ostaje się na ściankach wypychany jest do góry dzięki obracającemu się ślimakowi i spada do specjalnego pojemnika. System ten pozwala wygenerować energię chłodniczą, która może zmrażać w jednej chwili kolejną porcję wody, bez strat energii.
Gdzie wykorzystuje się lód łuskowy?
Topnienie lodu łuskowego jest bardzo powolne, dlatego tak jak wspominaliśmy świetnie nadaje się on do przechowywania żywności. Jest on spotykany np. w sklepach spożywczych, eksponujących w nim sprzedawane ryby lub owoce morza, a także w ubojniach, służąc do przechowywania mięsa. Ponadto wykorzystywany jest w transporcie żywności, w procesach przemysłowych oraz w optymalizacji temperatury ciast. Ten ostatni proces jest niezwykle ciekawy – do utrzymania optymalnej temperatury w procesie produkcji wypieków zamiast chłodnej wody znakomicie nadaje się właśnie lód łuskowy, którego powolny proces topnienia przyczynia się do redukcji ciepła z otoczenia i szybkiego schłodzenia ciasta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana