Zastosowanie zaparzanej mąki

Świeży chrupiący chleb to raj dla podniebienia. Pyszne wypieki to nieodłączny dodatek wielu śniadań i kolacji na polskich stołach. Warto jednak pamiętać, że o ich smaku decydują starannie dobrane składniki, w tym mąka. Według najlepszych receptur, wyjątkową miękkość i aromat zapewnia wypiekom zaparzana mąka. W czym tkwi jej fenomen?
Zaparzana mąka – gdzie znajduje zastosowanie?
Niezwykle wartościowa zaparzana mąka powstaje po wymieszaniu mąki z wodą i podgrzaniu w specjalnym urządzeniu zwanym zaparzaczem. Mieszanina musi być ogrzana do temperatury kleikowania skrobi, a po ostudzeniu wprowadzona do kwasu lub do ciasta. Właśnie w ten sposób są produkowane smaczne, pożywne i miękkie chleby, ciasta, ciastka oraz inne pyszne wypieki.
- Zaparzona mąka to gwarancja najwyższej jakości wyrobów. Dzięki niej pieczywo jest lepiej wyrośnięte. Ponadto wyróżnia się większą wilgotnością i porowatością, co przedłuża okres świeżości wypieków. Struktura miękiszu jest zdecydowanie łatwiejsza w krojeniu, co przekłada się na komfort i estetykę chleba oraz innych mącznych produktów – podkreśla specjalista z firmy BakerLink Dworaczek.
Mąka tego typu daje zdecydowanie lepsze efekty niż różne dodatki wiążące wodę. Pieczywo jest smaczne i pożywne, a przede wszystkim zdrowsze. Naturalne zaparzanie mąki powinno się więc odbywać w każdej profesjonalnej piekarni, która chce oferować klientom najwyższą jakość.
Zaparzacze – do czego służą te urządzenia?
W zaparzaczu podgrzewa się mieszaninę do temperatury kleikowania skrobi. Kluczowym elementem urządzenia jest mieszadło napędzane przekładnią. W nowoczesnych modelach bez przeszkód dobierzesz prędkość i czas mieszania według własnych preferencji.
Warto się zaopatrzyć w dobrej jakości zaparzacz mąki od renomowanych producentów. Powinien on być wykonany z solidnej stali nierdzewnej, która zapewnia największą wytrzymałość. Dzięki niej urządzenie jest odporne na wszelkie uszkodzenia oraz cechuje się długą żywotnością.
Zaparzacze są łatwe w obsłudze i użytkowaniu. Wyposażone w panel sterowania na zewnętrznej obudowie, umożliwiają wprowadzanie preferowanych danych. Ponadto ich czyszczenie, kontrola procesu oraz pobieranie gotowego produktu odbywają się szybko i bezproblemowo.
Jeśli więc chcesz, by Twoje wypieki były smaczne, długo świeże, naturalne i bardziej wilgotne, postaw na to niezawodne urządzenie. Pamiętaj jednak, by wybrać odpowiedni zaparzacz tylko od sprawdzonych producentów – będzie Ci służył przez długie lata!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Hafciarstwo - usługi
Zakład Aktywności Zawodowej Fundacji Nadzieja-Dzieci Usługi Hafciarskie
woj. śląskie41-800 Zabrze, dr Hagera 6a
-
-
-
Rzeczoznawcy
Maria Lipska-Mateja Rzeczoznawca
woj. mazowieckie08-103 Siedlce, gen. Orlicz-Dreszera 15 lok. 9