Artykuł sponsorowany

Charakterystyka oleju słonecznikowego

Charakterystyka oleju słonecznikowego

Bez niektórych produktów wprost nie sposób wyobrazić sobie dobrze wyposażonej kuchni. Jednym z takich produktów jest olej słonecznikowy, który jest w Polsce powszechnie wykorzystywany do gotowania i spożywany na zimno, np. w sałatkach. Czy jednak jest to produkt zdrowy? Jak należy go spożywać, a jakich praktyk unikać? Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom i zastosowaniom najpopularniejszego tłuszczu roślinnego.

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?

W większości polskich domów oleje i inne tłuszcze roślinne wykorzystywane są do smażenia i pieczenia wszelkiego rodzaju potraw. Rzadko kiedy zastanawiamy się, czy olej, który lejemy na patelnię w celu przygotowania obiadu faktycznie powinien się na niej znaleźć. To błąd, który powtarzany zbyt często może nas kosztować poważne problemy zdrowotne.

- Istotnym parametrem wszystkich olejów jest temperatura dymienia, która mówi nam, w jakiej temperaturze kwasy tłuszczowe w nim zawarte zaczynają rozkładać się na szkodliwe substancje – mówi przedstawiciel rozlewni oleju słonecznikowego ErjoxTemperatura dymienia oleju słonecznikowego rafinowanego wynosi około 230 stopni, a zatem nadaje się on do smażenia, ponieważ tego typu obróbka cieplna potraw odbywa się w temperaturze około 200 stopni. Olej nierafinowany lub tłoczony na zimno może być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako składnik sosów – jego temperatura dymienia to 105 stopni.

Właściwości odżywcze oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy to przede wszystkim kwasy tłuszczowe różnego rodzaju. Zawiera on:

  • kwasy wielonienasycone – 56,4%
  • kwasy jednonienasycone – 32,8%,
  • kwasy nasycone – 10,8%,
  • izomery trans – 0%.

Ponadto w jego składzie znajdziemy duże ilości witaminy E (38,7 mg na 100 g produktu), która ma właściwości przeciwutleniające, ma istotny wpływ na zapobieganie chorobom krążenia i sprzyja metabolizmowi mięśni.

Kwasy omega

Wspomniane wielonienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo istotną rolę dla utrzymania zdrowia. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie zapobiegające nowotworom i spowalaniające starzenie komórek. Niestety w oleju słonecznikowym nie ma ich zbyt dużo – znacząca większość, bo ponad 55% składu oleju słonecznikowego stanowią kwasy omega-6. Przy tak dużej dysproporcji obecność tych kwasów w naszej diecie może zwiększać ryzyko zachorowania na pewne nowotwory. Dlatego należy pamiętać o tym, by uzupełnić dietę o inne rodzaje olejów, np. olej lniany, który zawiera dużo kwasów omega-3.

Rafinowany czy nierafinowany?

Rafinacja to proces oczyszczania oleju z substancji niepożądanych, takich jak metale ciężkie, oraz poprawy jego klarowności i wydłużania terminu jego przydatności. Ubocznym efektem rafinacji jest fakt, że traci on swój smak i zapach. Z tego powodu wiele osób odrzuca oleje rafinowane. Warto jednak zwrócić uwagę, że posmak słonecznika w potrawie nie zawsze jest pożądany. Pamiętajmy też, że oleje nierafinowane nie powinny być stosowane do smażenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.