Co to jest samopsza?
Samopsza to jedno z najstarszych zbóż znanych człowiekowi, prastara odmiana pszenicy, zboże pradawne, uprawiane obecnie tylko w kilku regionach na świecie oraz w gospodarstwach ekologicznych. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom samopszy oraz właściwościom mąki z samopszy, która otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren. Sprawdźmy, dlaczego naprawdę warto wybrać mąkę z samopszy!
Charakterystyka i właściwości samopszy
Jak już wspomnieliśmy, samopsza to prastara odmiana pszenicy. Charakteryzuje się cienkimi źdźbłami i krótkimi kłosami. Jest zbożem trudnym w uprawie — w Polsce zaleca się uprawę jedynie gatunków ozimych i tylko na powierzchni 1000 hektarów. Samopsza jest bogata w białko (ok. 50% więcej niż w przypadku pszenicy zwyczajnej, tzw. pszenicy współczesnej), minerały, witaminy; produkty z samopszy wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy, układ krążenia oraz układ nerwowy. Jak mówią nam przedstawiciele z firmy DIOGRA z Zatora, samopsza wytwarza także aminokwasy, które są niezbędne dla naszego organizmu, a do tego gluten w mące z tego zboża jest znacznie mniej toksyczny niż gluten w mące z pszenicy współczesnej. Kwestia glutenu jest niezwykle istotna szczególnie dla osób, które mają problem z celiakią, ale nie zdają sobie z tego sprawy - a szacuje się, że około 1% populacji ma właśnie ten problem, przy czym tylko niewielki odsetek ma tego świadomość.
Mąka z samopszy — cenny produkt
Mąka z samopszy nie jest produktem popularnym, a wręcz przeciwnie, jest trudno dostępna na naszym rynku, jednak w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi Diogra można się w nią zaopatrzyć, podobnie jak w mąkę z płaskurki, innej odmiany pszenicy orkiszowej, którą uprawiano już w starożytności. Warto sięgnąć po mąkę z samopszy ze względu na wymienione już cechy tego zboża. Pogłębiając temat zawartości cennych dla naszego zdrowia aminokwasów, warto wymienić cztery konkrety. Fenyloalanina jest odpowiedzialna za syntezę białek, hormonów tarczycy oraz nadnerczy, przy czym sprzyja również prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego. Kolejny cenny aminokwas to tyrozyna, również niezbędna do syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy, ale też niezbędna do produkcji melaniny i dopaminy. Metionina natomiast wspomaga układ mięśniowy i zapewnia zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Ostatni aminokwas w mące z samopszy, którego rolę warto naszym zdaniem podkreślić to izoleucyna, która kontroluje poziom cukru, reguluje proces krzepnięcia krwi i gojenia się ran.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana