Czym jest młóto browarniane?

Młóto browarniane to produkt uboczny powstający podczas produkcji piwa. Często określany jest odpadem, jednak ma on wiele zastosowań w różnych branżach, dlatego warto wykorzystywać jego właściwości. A te są naprawdę cenne. Zainteresować się nim powinni przede wszystkim rolnicy i hodowcy zwierząt gospodarskich. Z czego powstaje młóto browarniane i do czego je wykorzystać?

Młóto browarniane

Jak powstaje młóto browarniane?

Wysłodziny, czyli inaczej młóto browarniane, to zbędna część zacieru, który wykorzystuje się w browarnictwie. Jest to osad powstający z nierozpuszczalnych cząsteczek słodu, najczęściej jęczmiennego, takich jak łuski lub kiełki. Zacier do produkcji piwa to mieszanina słodu i wody, którą podgrzewa się, aby wydobyć ze słodu niezbędne składniki, takie jak cukier, polipeptydy, oligopeptydy i aminokwasy. Młóto to więc wyługowany słód, który z pozoru może wydawać się pozbawiony wszelkich dobrych składników. Nic bardziej mylnego, młóto browarniane bogate jest w białko i błonnik, dlatego stanowi doskonały składnik paszy dla zwierząt gospodarskich oraz nawozów ogrodowych.

Zastosowanie młóta browarnianego

Młóto browarniane ma cenne wartości odżywcze i jest chętnie wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej oraz bydła. Pozytywnie wpływa na podaż białka zwłaszcza u krów mlecznych, dzięki czemu produkcja mleka staje się wydajniejsza. Najchętniej w tych celach wykorzystywane są wysłodziny pochodzące z produkcji piwa typu pils, dla zwierząt hodowlanych są po prostu najsmaczniejsze.

Inną branżą, która docenia szczególne właściwości młóta browarnianego, jest ogrodnictwo. Wysłodziny doskonale sprawdzają się jako nawóz pod uprawy wymagające kwaśnego odczynu gleby. Kwaśnego podłoża potrzebuje wiele gatunków kwiatów ogrodowych, takich jak hortensje i magnolie, oraz krzewów owocowych, na przykład borówki lub agrest. Nawóz z wysłodzin sprawdzi się również pod uprawę wrzosów, a więc mogą zainteresować się nim również pszczelarze.

Skąd brać młóto?

W Polsce istnieje kilka dużych browarów, które produkują piwo na szeroką skalę. Takie ośrodki dysponują również dużą ilością młóta browarnianego. Niestety większość z nich nie sprzedaje produktu indywidualnie, a współpracuje z firmami, które odkupują młóto, a następnie dystrybuują je do konsumentów. Taką sprzedażą zajmuje się na przykład przedsiębiorstwo Domino, dystrybutor wysłodzin z Żywca. Firma nawiązuje współprace z różnymi podmiotami, bez względu na ich wielkość, są to zarówno rolnicy indywidualni, właściciele dużych hodowli zwierząt, jak i producenci pasz.

śr. ocena 0 / głosów 0